Search
Close this search box.
Alba Llacuna

Turisme dictamina vuit sancions de 3.001 euros per no estar registrats

L’associació ha posat en coneixement del Govern tres possibles casos d’immobles turístics no inscrits

El departament de Turisme del Govern d’Andorra va notificar ahir, mitjançant la publicació en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), la resolució de vuit expedients sancionadors a 13 titulars d’apartaments turístics. Totes les sancions, com s’especifica en el text, són de 3.001 euros i són considerades com infraccions molt greus per anunciar, promocionar i comercialitzar un Habitatge d’Ús Turístic (HUT) al portal de reserves Airbnb sense disposar de la indicada inscripció en el registre d’HUT corresponent, tal com especifica l’article 71 de la llei d’allotjament turístic i que fa obligatori aquest registre.

Aquest fet, però, no agafa de sorpresa a l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT); en aquest sentit, el seu president, Àlex Ruiz, va indicar que «aquesta percepció que tenim que n’hi ha que estan fora del reglament, de vegades, ens arriba a través d’un client». A partir d’aquest moment, «esbrines de qui és» i «preguntem si estan donats d’alta» al registre d’HUT i, si escau, «fem la denúncia». «El que no volem és que la gent que no s’ha adaptat al reglament estigui tenint un benefici d’una cosa que no està en regla, quan n’hi ha uns que si ho hem fet, fent la inversió oportuna per adaptar-los tal com marca la llei», va assegurar el president de l’AEAT.

En aquest sentit, Ruiz va recordar que «per cadascun dels allotjaments turístics que vam donar d’alta, vam haver de pagar 200 euros. Els comuns ens van dir que destinarien aquests diners a indagar», fent reserves fictícies a través de webs de reserves d’hotels i apartaments, i, si en troben algun que no està complint amb el reglament «tramiten ells mateixos la denúncia corresponent». 
Tot i que són conscients que n’hi ha, des de l’associació no s’aventuren a indicar la quantitat d’immobles que podrien estar sent utilitzats com a ús turístic i no estan registrats, ja que «hi ha pisos que estan tancats» i d’altres «són de persones de fora», que no saben de qui són, i «es fa complicat distingir-ho». El que sí que va poder confirmar Ruiz és que des de l’entitat, durant els últims anys, s’han impulsat «tres» possibles casos d’ús fraudulent de pisos com a apartaments turístics i que ho van derivar al departament corresponent de Govern perquè fes les pertinents investigacions.

Sobre el reglament i les sancions –tipificades com a lleus, greus i molt greus–, el president dels allotjaments turístics va puntualitzar que si aquesta és «lleu», en la primera «fan una notificació per adaptar-te al reglament o deixar l’ús del pis» i, a partir de la segona, ja són greus i és quan es materialitza la sanció. Tot i això, en casos com els que va publicar ahir el butlletí oficial, per Ruiz «haurien de ser directament clausurats» i «no donar opció a corregir la situació», ja que «no és just que uns hàgim de pagar unes inversions, uns impostos i pagar-ho tot per poder obtenir uns beneficis de l’activitat i uns altres que no ho facin per la mateixa activitat i obtinguin igualment un benefici».

D’altra banda, el BOPA també publicava un expedient sancionador del departament de Turisme de 1.862 euros a un altre allotjament turístic, en aquest cas per una infracció lleu i dues de greus. En concret, la lleu fa referència a les deficiències en les condicions de manteniment, higiene i funcionament dels espais, les instal·lacions, el mobiliari i els utensilis de l’establiment turístic, mentre que les greus, d’una banda, és per no disposar de la placa o el certificat oficial de classificació o no l’exhibeix segons el reglament i, per altra banda, per fer publicitat que sigui enganyosa o que pugui afavorir la confusió sobre els elements essencials dels serveis i sobre els preus oferts.

Els sancionats disposen, a partir de la seva publicació al BOPA, d’un mes assenyalat per fer efectiva la sanció, i si durant aquest temps no s’ha fet efectiva ni tampoc s’ha presentat un recurs davant del Govern, es procedirà per la via executiva i es dictarà provisió de constrenyiment afegint-hi un recàrrec del 10% de l’import de la sanció. No obstant això, en el cas que es faci efectiva la sanció després que hagi transcorregut el termini d’un mes assenyalat, però abans de la notificació de la provisió de constrenyiment, el recàrrec aplicable serà del 2% de l’import de la sanció.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu