La compravenda dels lots d’euros andorrans pot ser considerada intrusisme. El Govern vol evitar l’especulació amb les monedes i està controlant la venda de cada lot. A més, adverteix que la venda pot infringir la Llei del comerç i ser considerada intrusisme laboral. A la recepció de l’edifici administratiu del Govern, un cartell alerta de la possible infracció: «La compravenda dels estoigs d’euros pot ser considerada intrusisme», hi resa. La legislació preveu multes de 6.000 a 60.000 euros per a les infraccions molt greus.
El cartell mostra una persona venent el lot d’euros a una altra persona que no disposa de l’autorització de comerç. El venedor –en aquest cas, podria ser qualsevol veí d’Andorra que ven el seu lot– està cometent intrusisme passiu, mentre que el comprador sense permís comercial comet intrusisme actiu.
Les dues modalitats d’intrusisme s’inclouen a la Llei 12/2013, del 13 de juny, del comerç, que regula la lluita contra l’intrusisme. L’article 27.1 es refereix al passiu: «Als efectes d’aquesta Llei es considera intrusisme empresarial la realització d’activitats comercials, industrials o professionals al Principat d’Andorra per part d’una persona física o jurídica, resident o no resident, sense gaudir de les autoritzacions administratives escaients». L’intrusisme actiu es recull a l’article 27.2: «Es considera també intrusisme empresarial la contractació de persones físiques o jurídiques, residents o no residents, perquè realitzin, al Principat d’Andorra, activitats comercials, industrials o professionals sense gaudir de les autoritzacions administratives escaients».
Les dues accions es consideren infraccions molt greus, segons recull l’article 102.f: «[Constitueixen infraccions molt greus] realitzar actes d’intrusisme empresarial». L’article 107.1 de la Llei del comerç fixa que «les infraccions molt greus es castiguen amb multa de 6.001 euros a 60.000 euros».
La primera emissió d’euros andorrans, que ja comencen a circular en les transaccions en metàl·lic diàries, correspon a un valor total de 2,5 milions d’euros. La posada en circulació progressiva dels euros andorrans a través de les entitats bancàries es va iniciar a principis d’any: les monedes de 50, 20 i 10 cèntims d’euro primer i les monedes d’1 i 2 euros a continuació.
L’objectiu principal de l’emissió de monedes és garantir la circulació dels euros andorrans. L’Acord monetari, firmat entre Andorra i la Unió Europea el 30 de juny del 2011, preveu que almenys el 80% de les monedes d’euro destinades a la circulació es posin en circulació al seu valor nominal. El Principat d’Andorra ha optat, en aquesta primera emissió, utilitzar el 20% del màxim permès per a les monedes en circulació per sobre del seu valor facial.
CONTINUA LA PICARESCA / Tot i els avisos del Govern, la gent busca fórmules per obtenir un pessic del seu lot d’euros –en correspon un per ciutadà– evitant ser acusada d’intrusisme. Un curiós exemple l’hem trobat al Facebook: en venda un bolígraf Milan Gel Touch… amb un lot d’euros de regal. «Preu per privat». Ens hi juguem un pèsol a què el bolígraf es ven per uns 100 euros?