Search
Close this search box.
Lídia López

Salut diagnostica dos casos nous d’infecció de VIH durant el 2021

La majoria de positius són detectats a primària i es deriven al SAAS per iniciar el tractament i fer seguiment

El Ministeri de Salut ha fet públic, en coincidència amb el Dia Mundial de la Sida, el nombre de noves infeccions de VIH registrades durant el 2021. En concret, a Andorra es van constatar dos casos nous al llarg de l’any passat, xifra que suposa una taxa d’incidència de 2,51 casos per cada 100.000 habitants. Així mateix, des del Govern es va precisar que, des que es va iniciar el registre, s’han detectat 109 casos de VIH positiu o de Sida, els quals corresponen en un 22% a dones i un 77% a homes. D’altra banda, des de Salut posen de manifest que el principal factor de risc de contagi continuen sent les conductes sexuals de risc –sense protecció–.

En aquest sentit, la doctora Odile Sarroca, del servei de medicina interna del SAAS, va apuntar que els darrers tres anys, la incidència de la infecció ha baixat a Andorra. No obstant això, va precisar que tenint en compte el volum de la població al país, es tracta d’una estadística que «s’ha d’interpretar amb certa cautela», pel fet que pot tenir una variació en forma de dents de serra. La dada que sí que es manté a l’alça any rere any és la de la prevalença –nombre total d’infectats–, ja que «com que l’expectativa de vida del pacient infectat que fa bé les coses és pràcticament la mateixa si no la mateixa, que la de la població en general, aquesta xifra ha anat augmentant per la seva acumulació».

D’altra banda, la doctora Sarroca va assegurar que, a Andorra, la majoria d’infeccions es diagnostiquen a la primària –consulta ambulatòria–, i que rarament arriba un cas desenvolupat i no detectat al Servei d’Urgències. Així, la constatació es pot donar per diferents casuístiques: perquè hi ha sospita de contagi i la persona afectada demana un test, perquè el metge considera que hi pot haver aquesta situació, o perquè se sol·licita la prova en altres quadres. Sigui com sigui, el procediment en cas de positiu és que la persona és derivada al SAAS per iniciar el tractament i fer-ne el seguiment.

En l’actualitat, la teràpia pel que fa als medicaments s’ha simplificat molt. Segons la doctora, «la pauta estàndard és amb comprimits, un sol cop al dia», i va celebrar que «avui dia i des de fa temps, tenim tractaments que són boníssims: eficaços, ben tolerats i segurs». Sigui com sigui, la investigació en aquesta matèria continua avançant, i en alguns països s’estan començant a introduir la medicació en forma de vacuna. «La teràpia intramuscular es començarà a administrar fora d’estudi i esperem que arribi en breu a Andorra, ja que inicialment comprèn una administració cada dos mesos, amb la idea que en un temps sigui cada sis», va exposar la doctora, valorant que «facilitarà el tractament perquè es deslligarà la dependència al comprimit diari». En qualsevol cas, el propòsit final de la recerca en matèria de VIH és assolir un medicament que faci remetre la infecció, malgrat que «no és un objectiu fàcil d’obtenir», segons la metge internista.

No obstant això, la doctora Sarroca va posar en relleu que la infecció en VIH és una «condició crònica que no et limita ni t’impedeix fer una vida absolutament normal», indicant que des de la seva experiència professional, ha pogut comprovar que «el coneixement sobre la malaltia és molt més gran que el que hi havia fa no tants anys». El que sí que es manté, segons la doctora, és «l’impacte social» que pateixen els pacients. «La percepció d’estigma continua molt present. La gent té por a l’entorn, a què diran, a què pensaran, a com actuaran amb mi si ho saben… Així que el que no hem millorat tant és la manera com es viu», va puntualitzar.

Al Principat, el tractament del VIH i de la Sida és finançat al 100% i, per tant, és gratuït per a totes les persones afectades. Així mateix, la metge internista va recordar que la pauta mèdica s’ofereix «a tots els pacients infectats, sigui quin sigui el seu estat immunitari».

Crida a la igualtat

Per la seva banda, des d’ONUSida (la fracció de les Nacions Unides dedicada a aquesta malaltia) han centrat la campanya d’enguany pel Dia Mundial de la Sida a posar l’accent en les desigualtats existents que «frenen el progrés per posar fi a la malaltia». Així, mitjançant l’eslògan Igualtat ja, fan una «crida a l’acció» als països per tal que abordin les desigualtats que dificulten la lluita contra la Sida. A grans trets, les principals demandes que fan és que s’augmenti la disponibilitat i qualitat dels serveis de tractament i prevenció del VIH, i que es reformin les polítiques per tal d’acabar amb l’estigma i l’exclusió que pateixen els grups de població clau.

Finalment, des d’ONUSida lamenten que, per l’impacte de la covid i altres crisis, «el progrés contra la pandèmia del VIH ha decaigut», fent referència als recursos destinats i incidint que això implica que «hi ha milions de vides en risc». Segons les seves dades, l’any passat van morir 650.000 persones arreu del món per la Sida, i es van registrar 1,5 milions de noves infeccions de VIH. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu