El Govern ha decidit finalment modificar els criteris en relació amb l’ús de la vacuna d’AstraZeneca, i optarà per administrar-la a tota la població, indiferentment de la seva edat. Tal com va exposar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, l’experiència de l’aplicació del vaccí a persones grans a llocs com Escòcia, fan repensar el plantejament inicial de reservar aquestes dosis als menors de 65 anys, alineant-se també a la postura agafada per França. «Totes les vacunes són igual de segures i eficients, per això s’ha decidit donar qualsevol vacuna», i recordant que, de moment, no s’ha detectat cap reacció adversa greu a Andorra, només molèstia general i unes dècimes de febre. De fet, per pal·liar això, el Departament de Salut recomanarà, especialment als usuaris d’AstraZeneca, prendre’s un paracetamol d’un gram abans de la vacunació.
En aquest sentit, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va compartir l’operativa establerta per a la vacunació per la població en general que es durà a terme a la plaça dels Braus d’Andorra la Vella, que tindrà capacitat per atendre fins a 1.120 al dia. El pas indispensable per a poder formar part del procediment és el registre previ a la web creada pel Govern –ja hi ha més de 23.000 inscrits–, on es demanen dades bàsiques com el document d’identificació i un número mòbil. Per a la gent que no disposi d’aquestes eines, també s’ha habilitat un servei telefònic, especialment pensat per a la gent més gran. Les persones seran convocades mitjançant un SMS o trucada, en funció de com hagin desenvolupat el registre, i se’ls informarà del dia i hora de la cita i de la vacuna que se’ls administrarà. Així mateix, Mas va detallar que s’haurà d’emplenar un qüestionari previ que ajudarà a determinar si la persona és apta per ser vacunada el mateix dia que tingui hora.
D’aquesta manera, l’espai de la plaça de Braus s’ha repartit en una zona d’acollida, per on les persones accedeixin al recinte i es comprova que disposin del qüestionari; una de recollida de dades, on es verifica la cita i se certifica que l’usuari sigui apte; una de vacunació, on s’aplica el vaccí; una d’observació, on la persona resta uns moments per descartar efectes secundaris; i una d’incidències, per canviar cites, si s’escau.
Així, s’ha previst que a les instal·lacions hi hagi sempre prop d’una vintena de treballadors i un equip del SUM, i que les persones completin el circuit en uns 25 minuts. Sigui com sigui, el dispositiu es capacitarà en funció de les vacunes disponibles. En aquest sentit, Benazet va confirmar que França enviarà 3.000 dosis més d’AstraZeneca a l’abril i que dilluns es recolliran les 5.800 de Pfizer a Madrid, i a l’espera d’una possible arribada de Covax, el ministre va declarar que «estem molt tranquils, podrem vacunar molta gent els pròxims dies». Amb data d’ahir, quan ja es va començar a vaccinar amb AstraZeneca a alguns professionals de l’hospital, s’havien administrat un total de 2.582 dosis de la vacuna.
Creixen els brots
Pel que fa a l’actualització epidemiològica, el ministre va informar que el brot del Tarter ja sumava 31 casos diagnosticats i el d’Arinsal 35, si bé el darrer encara podria deixar més positius perquè la cadena de transmissió encara no es donava per finalitzada. «Hi ha hagut comportaments socials que han permès el contagi», va apuntar Benazet al respecte. Així mateix, durant la jornada d’ahir es van diagnosticar 22 nous casos, engreixant el total d’infectats al Principat fins als 10.998. Els actius van mantenir la tendència i se’n comptabilitzaven 302, dels quals n’hi havia 20 ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 12 a planta i vuit a l’UCI, sis dels quals sota ventilació mecànica.
En relació amb la població escolar, hi havia 12 aules en vigilància activa –tres de total i nou de parcial– i 16 sota règim de vigilància passiva. Per últim, les altes acumulades eren de 10.584, i les defuncions, 112.