Search
Close this search box.
Judith Sáez

Salut valora que s’ha passat la fase més dura de la pandèmia

Andorra suma més de mig miler de positius per coronavirus i les morts pujen a 23

Quart dia sense cap ingrés a la Unitat de Cures Intensives, la qual des d’ahir també compta amb una pacient menys: la professional sanitària de 24 anys que ja ha estat extubada i se la traslladarà a la planta de l’hospital amb els altres 38 infectats que es mantenen estables. Així, l’UCI comptarà amb 16 pacients, un d’ells, una dona de 70 anys que també ha estat extubada i se suma a «l’evolució excel·lent d’un tractament invasiu i dur», ressaltava el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Encara n’hi ha 13 amb ventilació mecànica.

Afectats

Els casos positius totals són 564, actius n’hi ha 489: 89 són professionals de la salut i 18 de cossos especials. Les defuncions augmenten a 23, amb el traspàs d’un resident del Cedre. Tanmateix, el nombre de curats (54) encara supera les víctimes mortals. Pel que fa al Cedre 44 residents són positius. D’aquests, 17 provenen de Salita i 12 estan convalescents.

El tractament

Salut va començar a tractar els pacients amb afectacions pulmonars, com a França, amb hidroxicloroquina i azitrocimina. Ara, ja ho fan als que es visiten en el centre intermedi i confien en que «arribin als casos més lleus» perquè creuen «que funcionen» i tenen «la impressió que aquests pacients evolucionen bé». Andorra és el primer país del món que ha fet arribar aquest tractament a un percentatge tant alt de població, en part, per les seves dimensions i el seu model social de país.

Per això, també segueix en marxa la detecció del virus amb tests d’anticossos massius en una fase que Benazet pensa que serà més lleu: «ja hem passat la fase mes dura i volem anar obrint algun sector. Els tests ens permetran saber si els habitants ja estan curats o si encara els queda una mica, i els test d’antígen només seran si hi ha dubtes».

Que el sistema sanitari no s’hagi col·lapsat i que s’hagi reduït la concentració de malalts a l’UCI però, «pot donar una falsa sensació que hem acabat la lluita. No voldria que aquesta sensació que anem bé comporti que sortim al carrer i tinguem un rebrot de la malaltia» deia Benazet, «hem de seguir amb el confinament dia a dia. Inclús abans que tinguem els resultats d’aquestes proves i segurament podrem deixar obrir algunes activitats econòmiques i fer una mica d’activitat» reiterava una vegada més, fent valdre que «el confinament solidari responsable de la població» és el que ha provocat un «millor comportament de la corba de contagi».

L’Executiu demana que se segueixin les indicacions dels tècnics de manera ordenada i assegura que tota la població podrà sortir al carrer, també la gent gran que és el col·lectiu més vulnerable, per qui es gestionaran mesures de prevenció especials. Per exemple, fixant uns horaris perquè puguin sortir i netejar bé el mobiliari urbà. A més, va tornar a insistir en l’ús de mascareta en els propers mesos fins derrotar la Covid-19.

Material de protecció, garantit

Des que es va anunciar la necessitat d’utilitzar mascareta mentre duri la pandèmia al Principat, s’han vist alguns col·lapses a les farmàcies per part dels ciutadans. L’Executiu reclama a la població, una vegada més, que no es vagi de forma compulsiva i garantia que «tenim abastiment i suficient material per a tothom. No cal comprar totes les mascaretes avui». A més, el ministre Benazet va assegurar que arribarien partides d’aquest producte per infants, els quals si surten i es desplacen també l’hauran d’utilitzar. Segons va publicar el BOPA, el Govern també ha demanat  des de bates i ulleres de protecció a ventiladors mecànics. En els dos darrers dies van arribar una desena més.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu