La nova edició d’enguany del Contradans torna a omplir els carrers de la parròquia d’Ordino de música i balls tradicionals. Ahir es va donar el tret de sortida amb la representació de ‘La Rumba’, ‘Pa amb oli’ i ‘El Bruc’ a càrrec de l’Esbart Valls del Nord a la plaça de la Closa. En aquesta inauguració, hi van acudir diverses personalitats com els cònsols d’Ordino, Josep Àngel Mortés i Eva Choy, la síndica general, Sandra Codina, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, la delegada de la Generalitat de Catalunya a Andorra, Anna Vives, entre d’altres. Els carrers de la parròquia ordinenca van ser l’escenari de la tradicional cercavila amb bestiari festiu, el Drac d’Olivella, i els capgrossos de diferents parròquies del país que no es van voler perdre la cita.
La cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, va fer unes declaracions a la premsa, emocionada per presenciar i presentar l’esdeveniment. Choy va declarar que en aquesta tercera edició, «hem preparat una programació plena d’espectacles de dansa acompanyats pel mercat d’artesania», a més de la gran novetat dels tallers que complementaran el programa del festival. La cònsol té grans expectatives en aquest cap de setmana de cultura i dansa tradicional, explicant que «esperem tenir molta afluència per la coincidència amb el pont del 12 d’octubre i molta gent s’ha apropat a Andorra per passar el cap de setmana. Per tant, esperem que la parròquia s’ompli de públic per poder venir a veure el Contradans». Choy va explicar l’inici d’aquesta iniciativa, fruit també de la participació ciutadana, que «va començar el 2020 amb el projecte guanyador del pressupost participatiu», segons va narrar. L’any anterior, el festival va tenir lloc a la parròquia de la Massana, mentre que l’edició d’enguany, l’escenari és la parròquia ordinenca. La cònsol va explicar que, gràcies a un conveni de dos anys signat pels comuns d’ambdues parròquies, subvencionen també a l’Esbart de les Valls del Nord perquè l’esdeveniment sigui possible. La cònsol va agrair el fet que companyies i artistes de fora del país acudeixin al festival, però fent especial èmfasi en «l’actuació que es farà amb tres esbarts d’Andorra, que s’han posat d’acord conjuntament per poder fer una representació. Espero que això sigui l’inici, de cara a pròximes edicions, d’una suma de tots els esbarts del país i puguin actuar conjuntament en un sol indret i que sigui una mostra de la riquesa de cultura popular que tenim».
La presidenta de l’Esbart de les Valls, Meritxell Rabadà, va celebrar el conveni ja mencionat, que sembla consolidar aquest festival. «Ens van garantir aquests dos anys, i jo crec que ja està agafant pes i importància i esperem mantenir-lo per donar-li continuïtat», va declarar Rabadà. La presidenta també va explicar que no sabria destacar una activitat per sobre d’una altra, ja que «és com preguntar a una mare a quin fill estima més», però aclarint que «els espectacles són de molta qualitat», que van des de representacions d’arrel fent referència a la indústria tèxtil catalana i andorrana, fins a fusions de flamenc i contemporani que es plasmen en l’obra de George Orwell, ‘Rebel·lió a la Granja’.