La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, junt amb la directora del departament de la seva cartera, Sílvia Ferrer, i la gerent d’Andorra Esports Clúster, Gemma Riu, van presentar ahir al llac d’Engolasters un reglament dirigit als grans esdeveniments que es realitzin a la natura. Aquesta actuació s’adreça concretament a aquells que siguin de més de 300 persones, comptant participants i organitzadors. Entre les obligacions destaca que les entitats esportives i culturals hauran de disposar d’una àrea de direcció ambiental que serà l’encarregada de fer el seguiment de l’esdeveniment i elaborar un informe final per al ministeri. Les sancions en cas d’incomplir algun dels requeriments poden anar de 300 fins a 3.000 euros. Tal com va destacar la ministra, l’objectiu amb aquest reglament és «incloure mesures de protecció i prevenció des de l’inici per minimitzar l’impacte a la natura». Respecte a les sancions, Ferrer va declarar que aquestes es posaran «d’acord amb la llei de conservació del medi natural o d’altres normatives com la referent a la gestió dels residus o a l’abocament d’aigües».
Tots aquests esdeveniments hauran de ser autoritzats pel comú de la parròquia on es realitzi. Si es donés la circumstància que transcorre en més d’una parròquia es necessitaria el permís d’ambdós comuns. Alhora també es tramitarà la documentació ambiental pertinent. Però, tal com va manifestar la directora del Departament de Medi Ambient «és el Govern qui valorem aquests documents i fem un informe de si és favorable o no l’activitat». Cal destacar que tot i que l’objectiu principal d’aquest nou reglament són els esdeveniments de caràcter esportiu, també s’inclouran de culturals com puguin ser concerts. Això sí, la ministra va destacar que «queden exempts d’aquest reglament festivitats tradicionals com les festes majors».
Una de les principals mesures d’aquest reglament, és la incorporació de la figura de director ambiental. De fet, la titular de la cartera de Medi Ambient la va valorar com la més important perquè «confeccionarà la memòria i farà el seguiment de l’esdeveniment, per tant podrà verificar que la restauració posterior es faci de la millor manera». Així i tot, Riu va comentar que aquesta figura ha de tenir «una titulació especialitzada per poder signar aquests informes. Algunes empreses grans ja tenen personal d’aquest tipus com per exemple l’empresa Ironman». Altres dels requisits que s’hauran de complir a més de la implementació de la direcció ambiental és la recollida de residus, disposar de cabines de sanejament i senyalitzar les zones per on transitin participants i organitzadors així com les zones d’aparcament. A més «si es produeix un impacte important sobre el medi, cal una restauració d’aquest», va subratllar Ferrer.
El reglament ha estat confeccionat entre el ministeri i l’Andorra Esports Clúster. La mateixa Calvó va destacar que en aquesta col·laboració «hem trobat uns organitzadors molt conscienciats, però també creiem que era important marcar-lo com a norma i incorporar aquestes obligacions». En aquest sentit, Riu va contestar que «estem molt agraïts que per desenvolupar el reglament hagin tingut en compte les empreses del sector per poder incloure així les seves necessitats en el reglament». La mànager d’Andorra Esport Clúster va assegurar que també és una bona proposta per les entitats, sobretot esportives, ja que «entenem que el missatge i l’objectiu final és per la preservació de la natura i això és en benefici de tots i per tant és molt favorable». Per l’aplicació d’aquest reglament per part de les entitats s’ha elaborat una guia pràctica d’aplicació d’aquest mitjançant qüestions per «facilitar la comprensió del que s’ha de fer».