Després d’un any de tramitació, el Projecte de llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes es va aprovar al Consell General a finals de març, en una sessió històrica que fins i tot va provocar l’emoció d’alguns consellers generals que hi van intervenir, l’aplaudiment en el moment de ser aprovada (un fet insòlit a la cambra andorrana) i la presència de les associacions feministes a la tribuna de convidats, que precisament van ser les que van iniciar l’aplaudiment, que posteriorment va seguir alguns consellers generals i ministres del Govern. Un dels aspectes que regula la nova norma és el mercat de treball, tant en l’àmbit privat com en l’oferta d’ocupació pública. En aquest sentit, la Unió Sindical d’Andorra (USdA) considera que la llei no serà suficient i que s’haurà de trobar una «solució definitiva» per superar la bretxa salarial de gènere.
I quina és aquesta solució definitiva? Segons el secretari general del sindicat, Gabriel Ubach, «nosaltres pensem que la solució definitiva és fixar els salaris per cada categoria professional a partir de la negociació entre els representants de l’empresa i dels treballadors, amb comitès d’empresa i convenis col·lectius». És a dir, va concretar, «si ets un conductor d’autobús o treballes a l’hostaleria o al comerç, has de cobrar un salari predeterminat, independentment si ets home, dona o qualsevol altra consideració, de la mateixa manera que passa, per exemple, si ets agent de policia».
Segons Ubach, l’USdA va fer una proposta fa molts anys d’instaurar la figura de l’oficial de primera, de segona i l’aprenent, però «no se’ns va fer cas en aquell moment», va recordar. «Ara deu estar de moda buscar la igualtat, però ja fa molts anys que s’hauria pogut fer un canvi substancial amb la situació de la dona; tot i això, ens felicitem que ara s’hagin adonat que era una necessitat», va afirmar.
El sindicat apunta la necessitat de generalitzar els convenis col·lectius i els comitès d’empresa com a claus per aconseguir aquesta solució definitiva. «Amb el debat de les pensions ens han dit que calen plans d’empresa, però com vols fer un pla d’empresa si no hi ha comitès d’empresa? I com vols fer convenis col·lectius si no hi ha comitès d’empresa?», es pregunta el líder sindical. «La legislació social i laboral andorrana està completament destruïda, perquè hi ha hagut un interès determinat pel que fa a les polítiques que s’han portat a terme fins ara», va denunciar Ubach, que va afegir que «sí que es van fent petits passos endavant que nosaltres aplaudim, però els polítics van donant voltes a la tassa i si no es troba una solució definitiva al problema és perquè no es vol», va assegurar.
Pel que respecta a les quotes, un dels aspectes que contempla la nova llei d’igualtat entre homes i dones, la Unió Sindical d’Andorra considera que «és absurd i està fora de lloc imposar a les empreses que han de tenir un 50% d’homes i un 50% de dones, ja que el que creiem és que s’ha de buscar la igualtat efectiva, i la igualtat efectiva primer es guanya amb un salari equiparable». És a dir, «el que has de mirar és que els treballadors que tinguis tots cobrin el mateix i tots tinguin les mateixes oportunitats i la mateixa formació; si ho fas així, la bretxa salarial te l’has carregat d’una atacada», va assegurar.
Com a dèficit encara existent, el sindicat creu que si la natalitat encara és baixa avui en dia a Andorra, és perquè les dones tenen «un gran hàndicap» en el moment d’incorporar-se al mercat de treball, i és en aquest punt que «hauríem de lluitar per trobar solucions efectives», va demanar Ubach. La llei inclou l’elaboració de plans d’igualtat a les empreses, protocols per combatre l’assetjament, la conciliació de la vida familiar i laboral, i un registre anual de bretxa salarial.