Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

L’ús del català es redueix del 64,4% del 2004 al 50,3% al 2014

Andorra exposa les dades durant la 3a Jornada sobre Llengua i Societat als territoris de parla catalana

Ahir es va celebrar a Barcelona la 3a Jornada sobre llengua i societat en els territoris de parla catalana. En aquest acte es van presentar algunes dades sobre l’ús d’aquesta llengua i entre les zones analitzades hi era Andorra. Segons l’informe que es va oferir, a Andorra el català se situa en un escenari més favorable que en anys anteriors pels canvis sociodemogràfics i per l’escolarització en català dels fills de persones immigrants no catalanoparlants, però l’ús general d’aquest idioma s’ha reduït del 64,4% del any 2004 al 50,3% de 2014. Andorra hi va ser representada a l’acte ahir per la directora de Promoció Cultural i Política Lingüística del Govern, Montserrat Planelles, i el cap de Política Lingüística, Joan Sans.
 
Durant la jornada, que té com a objectius presentar els principals factors que incideixen en les llengües a Catalunya, també es van fer públics els resultats d’altres enquestes fetes a Andorra, la Franja (la zona de parla catalana d’Aragó), i Balears. Més de 250 experts en llengua catalana van assistir a aquesta trobada en què Andorra va presentar les seves dades. Segons el Govern, aquestes deixen clares una petita millora, seguint les xifres que va presentar el passat 7 de juliol la ministra Olga Gelabert, en què es destacava l’augment de l’indicador d’ús del català, que sobre un màxim de 5 de puntuació és en l’actualitat amb un 3,3, quan el 2009 era de 2,9.
 
Catalunya i la migració / En aquest acte, a més, es va mostrar que l’ús del català entre els majors de 15 anys ha baixat a Catalunya un 1,2% i l’enteniment un 2,2% en el període 2003-2013 a causa de la migració dels últims anys, «el català manté el poder d’atracció, encara que ha de superar les conseqüències de l’important creixement demogràfic dels primers anys del segle XXI». El manteniment del poder d’atracció del català es dedueix. segons el Departament de Cultura de la Generalitat, perquè el català obté més representació com a llengua d’identificació (36,6%) que com a llengua materna (31,3%).
 
Andorra, en el 50,3% / Segons el que es va anunciar ahir durant la trobada, l’ús de la llengua a Andorra ha anat a la baixa. Tot i tenir al país dels Pirineus un escenari més favorable que a la resta de territoris i fins i tot que en anys anteriors, l’ús que es fa en general es va reduir del 64,4% fins el 50,3, i això des del període del 2004 que marca la primera xifra, fins la del 2014, que és la darrera.
 
Així mateix, la Franja, la zona aragonesa prop a Catalunya que manté aquesta llengua, el 94,1% de la població entén el català, el 80,2% el sap parlar i un 74,7% declara que el sap llegir.NA Balears s’observa que continuen incrementant-se els valors positius dels coneixements de català (capacitat de parlar-lo, 80,5%; capacitat de escriure-ho, (60%), però al mateix temps, disminueixen els valors relatius als usos en gairebé tots els àmbits. aquesta tendència es percep en comparar els valors obtinguts en l’enquesta de 2014 amb la qual es va fer, seguint una metodologia similar a 2003-2004. Per altra part, del conjunt de la població catalana adulta de més de 15 anys, el 60% ha nascut en territoris de parla catalana, el 18% a la resta de l’estat espanyol i el 22% a l’estranger. Així mateix, el 80,9% dels entrevistats estan d’acord en què la llengua de les Illes Balears, la Comunitat Valenciana, d’Andorra i de Catalunya és la mateixa, mentre que el 12,4% estan en desacord.
 
Mascarell defensa la seva política / En aquesta trobada, a la qual va assistir el conseller de Cultura de la Generalitat Catalana, Ferran Mascarell, es van presentar els resultats de l’enquesta EULP, realitzada el 2013, que és la més àmplia que s’ha fet sobre la situació de la llengua catalana de els últims 10 anys, i l’instrument més important de què es disposa avui per conèixer la situació de les llengües al territori de parla catalana. Mascarell va remarcar en presentar les dades que, «tot i la negativitat política i els canvis demogràfics i tecnològics dels últims temps, es pot dir que la llengua catalana té prou força interna per haver-se imposat».
 
A partir de dilluns, el Campus Universitari a Andorra / El pròxim dilluns Andorra acull la inauguració del Campus Universitari de la llengua catalana, així com de la mostra  ‘2002-2014: Tot fent Campus!». La cita serà a les 10.45h al vestíbul del Centre Cultural La Llacuna d’Andorra la Vella. A partir d’aquell moment, i fins el diumenge 26, se celebraran tot un seguit d’activitats.
 
La jornada de dilluns serà de les més prolífiques dels set dies. Els estudiants hauran arribat el dia anterior des de Barcelona, així que el dilluns a primera hora tindran la descoberta del centre històric de la capital a càrrec de Joan Ramon Marina. Després serà la inauguració oficial d’aquesta 14a edició del Campus, i la 1a de la Mostra, per després continuar al migdia amb la visita a l’edifici del Consell General. Les classes de català seran a la Llacuna des de les 15.15 fins a les 18.30, i el dia acabarà amb un vespre més lúdic amb el concert del cantautor català Roger Mas als jardins de l’església romànica de Santa Coloma. Les classes de català continuaran al dia següent des de les 9.15, fins que a les 13.00 s’iniciarà la visita a la Casa de la Vall. A la tarda del dimarts, taller de gastronomia i de literatura andorrana, amb visita al Cirque du Soleil al vespre com a premi. Així aniran complint amb el programa, ben estés i complet, fins el diumenge sempre amb activitats variades. 
Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu