Search
Close this search box.
Lídia López

L’oci nocturn torna l’1 d’octubre en forma d’una nova fase d’estudi

Malgrat que encara no s’han definit els protocols, sí que s’ha delimitat l’obertura als caps de setmana

L’oci nocturn ja té data de tornada a Andorra. Serà l’1 d’octubre, i tindrà la forma d’estudi durant tot el mes. Així ho va comunicar el Govern als representants del sector en una reunió liderada pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Cal tenir en compte, però, que en la trobada d’ahir, el Ministeri de Salut no va traslladar les condicions en les quals s’haurà de dur a terme l’activitat en aquest període en proves. I és que, tal com va indicar el mateix Executiu mitjançant una nota de premsa, els protocols «s’estan acabant de treballar» i es faran arribar al sector tan bon punt estiguin enllestits. El que sí que s’ha concretat és que les discoteques i pubs podran obrir només els caps de setmana –divendres i dissabte–.

Aquesta mesura ha estat ben rebuda pels empresaris de l’oci nocturn, que veuran fer-se realitat la seva petició de tornar a la feina, després d’un any i mig de tancament i amb tan sols una jornada d’activitat mitjançant la prova pilot celebrada al juliol. Així ho va manifestar una de les propietàries de l’Eivissa Experience, Krystel Barilaro, que va confirmar que el seu local s’acollirà a la possibilitat i obrirà portes a l’octubre. «Estem interessats a fer-ho perquè, en definitiva, si ens deixen obrir i podem treballar ens ajudarà a millorar la situació», va indicar Barilaro. Així mateix, l’empresària va afirmar que no hi ha les mesures definides, tot i que se’ls va avançar que hi hauria un aforament limitat i que es tornarien a fer servir mesuradors de CO2 per comprovar la bona ventilació dels espais. En canvi, queden pendents decisions com l’ús de la mascareta, si es delimitarà l’entrada als vacunats o si es demanarà una prova negativa prèvia. Les condicions que es van establir per a la prova pilot celebrada fa dos mesos, van ser: la realització d’un test d’antígens a la porta o tenir la pauta de vacunació completa, un aforament del 70%, l’ús obligatori de la mascareta, i l’obertura fins a les 05.00 hores. 

També s’ha d’acabar de definir com es duran a terme els tests posteriors a l’assistència als locals. En el primer esdeveniment, tots els participants es van haver de sotmetre a una prova després per observar la incidència epidemiològica, i a través dels quals es va confirmar el positiu de dues persones. Per a les festes de l’octubre, l’Administració estaria estudiant si fer testos a persones aleatòries o a les que es presentessin voluntàriament, segons va compartir Barilaro. Per tot plegat, els assistents hauran d’omplir novament un consentiment signat, on reconeguin que han estat degudament informats que la festa a la qual assisteixen es desenvolupa en un espai tancat on, malgrat totes les mesures de prevenció, hi pot haver la presència del virus. «Penso que es tracta d’una obertura amb cara i ulls, gràcies a aquesta característica d’estudi», va apuntar la representant, que va valorar que «no serà obrir per tornar a tancar, com va passar a Catalunya».
Ara, el sector té dues setmanes i escaig per preparar la represa, tornant a contactar els professionals i adequant els locals, mentre espera la comunicació definitiva dels protocols per part del Ministeri de Salut. En qualsevol cas, els assistents a la reunió no van poder concloure quant de temps s’allargarà aquesta fase d’estudi per donar pas a una obertura definitiva. «Entenc que el retorn i la millora de les condicions serà en funció dels primers resultats dels tests i el funcionament en general dels establiments», va valorar Barilaro.

Una decisió complicada

Cal tenir en compte que Andorra no és l’únic país que està ajornant la tornada de l’oci nocturn, ja que en els locals es produeixen un conjunt de situacions que suposen un risc considerable per a la transmissió del virus: espais tancats i sovint amb poca ventilació, la relació entre diferents persones, i la desinhibició pel context festiu. A Espanya, la decisió recau sobre les comunitats autònomes, i poques han fet el pas de recuperar l’activitat de nit. A principis de setembre, només Madrid, Canàries, Andalusia i Castella – La Manxa permetien treballar al sector amb limitacions. Arreu del territori, però, les entitats que agrupen els empresaris del sector s’han alçat per demanar la seva reobertura i recordar l’important impacte econòmic que pateixen. En aquest sentit, l’Aragó i Cantàbria van ser les darreres comunitats a fer un avenç en el retorn del sector. D’una banda, el govern aragonès va autoritzar que l’oci nocturn pugui obrir fins a les 04.00 hores a partir de la mitjanit de demà, i també allargava el servei a l’hostaleria fins al límit de les seves llicències. I a Cantàbria, també es va anunciar ahir una obertura del sector fins a les 03.00 hores des demà.

A França, en canvi, es va reobrir el sector el darrer 9 de juliol i com a punt final de la desescalada progressiva de les mesures més restrictives per la pandèmia mundial. No obstant això, com a altres serveis, el país gal va establir l’obligatorietat de presentar un Certificat Covid per accedir als locals.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu