L’oci nocturn treu foc pels queixals per la decisió que ha pres el Govern de tancar els locals. Els representants asseguren que se’ls ha tractat de forma pejorativa respecte d’altres sectors i se senten deixats de banda per l’Executiu, ja que tal com van recalcar, s’han hagut d’assabentar de les novetats a través dels mitjans de comunicació. «Només hem estat dos mesos oberts amb més restriccions que a altres llocs i ens havien posat una altra mesura que ni tan sols ens han deixat provar», va recalcar una de les propietàries de l’Eivisssa Experience, Krystel Barilaro, que va insistir que «hi ha centenars de casos a les escoles, una activitat comercial normal, i fires de molta aglomeració com el Poblet de Nadal, i tenen la cara de dir que, tot i que no hi ha hagut cap brot associat a nosaltres, l’oci nocturn és el problema».
De fet, un dels elements que més ha dolgut als representants és que no hi ha hagut comunicació ni marge de reacció: «Tot el que té a veure amb l’oci nocturn es decideix d’un dia per l’altre i sense consultar a ningú», va insistir Barilaro, que va assegurar que, per anticipar-se a la nova mesura que s’hauria d’haver activat el pròxim cap de setmana, va comprar un miler de tests d’antígens per poder-los oferir als clients, cosa que li suposa «haver llençats diners a les escombraries una altra vegada».
En una línia similar, el DJ andorrà John Holt va lamentar que «l’oci nocturn és el sector al qual més traves han posat i que més temps han estat tancats», i va insistir que «no entenc què ha motivat la decisió, perquè està clar que l’oci nocturn no ha estat el responsable d’aquest rebrot». A més, Holt va valorar, al voltant dels ajuts promesos pel Govern que, en la seva condició de freelance quedarà sense ingressos, i va recalcar que «arreu del món, l’oci nocturn està treballant». Així mateix, el DJ va puntualitzar que «aquesta decisió afecta el jovent», i va posar en relleu que «si el que pretenen és que es quedin tancats, no ho aconseguiran», augurant un retorn de les festes en domicilis particulars o dels botellots. Per tot plegat, Holt va considerar que «les mesures que ha pres el Govern reiteradament ens han convertit en el dimoni de la pandèmia».
Per la seva banda, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va declarar que «en un moment d’incidència molt alta i una transmissió comunitària descontrolada, l’oci nocturn fa d’amplificador», i va reconèixer que «és la decisió que més ens ha dolgut». Així, el ministre Portaveu, Eric Jover, va anunciar el retorn de les figures de la Reducció de Jornada Laboral (RJL) i de la Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) per a aquest sector, i dels ajuts al lloguer de fins al 75% per a les empreses que es dediquin exclusivament a aquest àmbit o del 50% si es combina amb un altre, amb un topall de 2.000 euros mensuals.
Contagis ‘in crescendo’
Pel que fa a les dades epidemiològiques, Benazet va informar que la darrera jornada s’havien detectat 241 casos nous –d’un total de 17.426–, i un increment dels actius fins a 1.266. Aquest context, afegit a la gratuïtat i lliure accés de les proves diagnòstiques, van comportar un increment notable dels usuaris que es volien testar a la plaça dels braus, que va registrar més d’un miler de proves. De fet, el ministre va anunciar un reforç d’aquest dispositiu així com de l’Oficina Covid.
A l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell hi havia 15 persones ingressades, tres menys que el dia anterior, de les quals 10 estaven a planta i 5 a l’UCI, quatre d’elles ventilades. Al voltant del darrer dispositiu, el titular de Salut va compartir que, de les set persones que hi ha hagut en la sisena onada, tres havien estat vacunats i quatre no, recalcant la massa a la qual correspon cada xifra del 80 i el 20% de la població respectivament. Així mateix, també hi havia set pacients a l’Àrea Covid del centre sociosanitari El Cedre.
En relació amb la campanya de vacunació, Benazet va exposar que durant el dimarts es van administrar 1.103 vaccins, dels quals 449 eren primeres dosis, 10 segones i 644 terceres. Així, ja s’havien inoculat un total de 115.657 vacunes. En aquest sentit, el ministre va avançar que la voluntat del Govern és ampliar la vacunació als menors a partir dels cinc anys i després que el fàrmac de Pfizer fos avalat per a aquest col·lectiu, malgrat que va puntualitzar que aquesta possibilitat no es donarà fins «el febrer o el març». Això ajudarà a contenir la pandèmia, ja que tal com va posar en relleu Benazet, «la incidència en la franja d’edat per sota dels 14 anys ha crescut de forma vertical». De fet, ahir hi havia 94 aules en vigilància activa i 46 més en passiva. Sigui com sigui, l’Executiu no es planteja, per ara, tornar a la virtualitat, tal com va manifestar la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, que va declarar que «defensem que és important mantenir les escoles obertes pel desenvolupament acadèmic i emocional dels alumnes».
En darrera instància, l’Executiu va ampliar els professionals de la salut que poden derivar pacients al programa d’atenció psicològica per la Covid-19, com és el cas dels metges de medicina interna, tots els doctors de la salut mental i el psicòleg de la Universitat d’Andorra. També es va decretar una quarantena obligatòria pels procedents de set països del sud de l’Àfrica, i es va aprovar demanar una ampliació de la facultat de Govern per establir mesures restrictives per la pandèmia al Consell General, ja que l’actual decret finalitza a principis de gener. Finalment, sobre la nova manifestació convocada en contra de l’ús del certificat Covid, Benazet va assegurar que respectava el dret a expressar-se de la ciutadania, però va animar a les persones a «observar les dades i que es convenci que l’única sortida que tenim són les vacunes», mentre que Jover va recordar que s’ha de demanar una autorització prèvia per desenvolupar aquestes mobilitzacions.