L’ambaixada francesa nega que hagi proposat que el sistema educatiu francès sigui de pagament, segons va explicar ahir l’Ara.ad. Fonts de l’oficina diplomàtica al Principat van afirmar ahir que aquest aspecte «no ha estat mai en debat» i que mai s’ha posat sobre la taula. La informació del diari digital especificava que l’ambaixadora francesa, Jocelyne Caballero, seria favorable al fet que l’ensenyament francès passi a ser de pagament i, per tant, no estigui cobert per l’estat gal. Segons les mateixes informacions, el Govern s’hauria negat a aquesta proposta feta per la representant diplomàtica.
A Andorra el sistema educatiu és gratuït, a diferència del que passa a la resta de països. L’ensenyament francès al Principat depèn del ministeri d’Ensenyament gal mentre que a la resta de països depèn del Ministeri d’Exteriors. La proposta de Caballero, però, seria contradictòria respecte als anuncis fets per França en els últims mesos amb la finalitat d’estrènyer els llaços entre els dos països per, entre altres, afavorir l’increment d’estudiants andorrans a les universitats franceses. De fet, en la seva visita al Principat el passat mes de setembre, el Copríncep francès, Emmanuel Macron, es va comprometre a impulsar noves sinergies en Educació per incrementar la presència d’estudiants andorrans a França i, en aquest sentit, va anunciar la visita que farà elministre d’Educació gal, Jean-Michel Blanquer, tot i que no en va concretar la data en la qual es faria.
Fa dos anys, el govern francès ja va descartar que Caballero s’incorporés al Consell d’Administració del Lycée. La justificació va ser que als altres països els instituts depenen del ministeri d’Afers Exteriors, mentre que el del Principat depèn del ministeri d’Ensenyament. El sistema d’ensenyament francès compta a Andorra amb uns 3.600 alumnes.
Internament, el sistema escolar francès, concretament el Lycée, afronta un increment substancial del nombre d’alumnes, motiu pel qual es va decidir signar un conveni entre el Govern i França per tal que l’Executiu cedeixi les antigues escoles de Ciutat de Valls per tal de traslladar-hi alguns estudiants, que hi faran les classes a partir del curs escolar que ve. La presència del sistema educatiu francès està molt arrelat al Principat, on la primera obertura d’un centre va ser l’any 1900.