L’Associació de Dones d’Andorra (ADA) compta des d’avui amb una nova junta directiva liderada per Mònica Codina que vol donar a l’entitat un nou enfocament, centrat en la defensa dels drets de la dona i les polítiques d’igualtat des d’una perspectiva transversal. Després de 27 anys d’existència, l’associació s’ha marcat uns nous objectius per lluitar contra les desigualtats de gènere des de diversos àmbits: l’educació, la salut, les relacions laborals, la cultura, l’esport, les relacions internacionals i els mitjans de comunicació, entre d’altres.
Després que al llarg dels anys l’ADA hagi aconseguit fites molt importants, com la legalització del matrimoni civil i del divorci, la despenalització de la lligadura de trompes, o la igualtat en l’adquisició de la nacionalitat, en aquesta nova etapa vol treballar per a la formació i visibilització de les dones en l’àmbit professional, l’erradicació de la violència de gènere i els problemes de salut que se’n deriven, l’assoliment d’una baixa paternal equitativa i obligatòria, i la despenalització de l’avortament, almenys en els 3 supòsits bàsics. També vol ajudar a què les empreses i institucions públiques es dotin de plans d’igualtat, a la formació del personal docent en l’àmbit de la igualtat i la coeducació, i a potenciar la presència femenina andorrana fora de les nostres fronteres, establint relacions amb organismes europeus i internacionals.
La voluntat de l’ADA és liderar la gestió de la igualtat en la societat, i sobretot en el si de les empreses, per dotar així les dones treballadores de les eines necessàries per al seu apoderament. Per això, un dels objectius serà vetllar per al desplegament de la futura llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes. L’ADA considera que el projecte de llei és fonamental per aconseguir una societat més justa i igualitària, tot i que hi troba certes mancances, que ha traslladat al Consell General, com ara la necessitat que el futur Institut Andorrà de les Dones sigui un òrgan independent.
La nova junta de l’ADA, elegida en l’assemblea celebrada aquest dijous 11 de novembre, està formada per Mònica Codina com a presidenta, Cristina Rico com a vicepresidenta i responsable d’empresa, Mireia Maestre com a tresorera i responsable d’economia, Gemma Bosch com a secretària i responsable de relacions amb les sòcies, Gemma Rial com a vocal i responsable de comunicació, Clàudia Cornella com a vocal i responsable de relacions internacionals, Elvira Geli com a vocal i responsable del Punt d’Informació a la Dona, Cristina Royo com a vocal i responsable de l’àmbit de salut i Mariona Cadena com a vocal i responsable de l’àmbit d’educació.
El mateix dia de l’assemblea, la nova junta ha presentat el Pla Estratègic 2022-2025 ambiciós i transversal per aconseguir les fites de l’ADA tenint en compte diferents àmbits d’actuació, per tal d’arribar a tots els sectors. També s’integren en el pla els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Finalment, la junta entrant també ha presentat la nova imatge corporativa per encarar aquesta etapa.
Mònica Codina, durant el seu parlament, ha reivindicat el caràcter feminista de l’associació, tot lamentant que en certs casos aquest terme encara tingui una connotació negativa o se’l consideri equivocadament com un antònim del masclisme. La nova presidenta de l’ADA ha destacat que l’objectiu ha de ser lluitar contra la societat patriarcal, basada en la supremacia de l’home, per assolir la igualtat entre homes i dones. Finalment, Codina ha assegurat que l’ADA vol esdevenir una associació propera, “al costat de totes les dones que per si soles no poden lluitar contra les injustícies, les desigualtats i la vulneració dels seus drets”.