El Comú de la Massana està treballant en un projecte per crear el primer parc solar del país. Així ho va avançar ahir el cònsol major, David Baró, en el marc de la inauguració de la instal·lació solar fotovoltaica més gran del Principat instal·lada a la teulada de l’Agora International School de l’Aldosa.
Baró va explicar que amb l’aprovació de la llei de transició energètica ara es pot tirar endavant aquest tipus d’instal·lacions i per tant, han començat els estudis per conèixer la viabilitat i les possibilitats d’un projecte que voldrien que veiés la llum l’any que ve. «Estem valorant, a través d’un business plan, i buscant ubicacions que estiguin molt ben assolellades», va detallar. Amb tot, va deixar clar que encara no hi ha res definit i que també s’hauran de fer els estudis d’impacte. «La idea és que sigui en terrenys comunals i accessibles per assegurar la connectivitat i l’enllaç amb les estacions elèctriques», va explicar.
Aquest és un dels projectes previstos en el pla d’infraestructures energètiques i que el director de Nord Andorrà, David Forné, va explicar que també els interessaria poder tirar endavant. Això no obstant, el cònsol va indicar que en cas que la proposta tiri endavant la corporació convocarà un concurs públic per fer la concessió. «Estarà obert a tothom per poder-ho adjudicar a aquella empresa o UTE que ofereixi al comú el rendiment o lloguer més important».
Producció pròpia
Tant el futur parc solar com les plaques instal·lades al col·legi de l’Aldosa són propostes que han de contribuir a incrementar la producció pròpia i reduir la dependència energètica de l’exterior.
Pel que fa a la planta de l’Agora International School, Forné va destacar que «estem molt satisfets d’haver pogut arribar a aquest acord» i va explicar que des d’ahir ja es dona servei tant a l’escola com al barri antic de l’Aldosa. Nord Andorrà ha invertit 400.000 euros en una planta que compta amb 1.329 panells fotovoltaics de silici monocristal·lí distribuïts en 2.524 metres quadrats. La potència total instal·lada és de 425 quilowatts i es preveu una producció anual estimada de 480.000 quilowatts hora. «Des de fa uns anys hem començat a invertir en energies renovables. Vam començar fa uns anys amb la minicentral d’Arcalís amb el nostre soci de Sant Julià i a part tenim dues instal·lacions més fotovoltaiques, una a la Caubella i l’altra en un magatzem propi, de manera que ens hem convertit en el primer productor d’energia fotovoltaica del país», va remarcar.
La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, es va mostrar convençuda que amb la nova llei es faran «molts més projectes», com el parc solar de la Massana.
Més instal·lacions
La societat Productora Elèctrica Renovable (Persa), formada per les distribuïdores Mútua Elèctrica i Nord Andorrà estan treballant també en un projecte fotovoltaic al cementiri de Fontaneda que preveu la instal·lació de més de 300 plaques que permetrien una producció anual de 145.000 quilowatts hora. La proposta també s’hauria de desenvolupar durant el 2019 i, de fet, ja s’hauria entrat el projecte a Govern i s’estaria a l’espera de rebre les autoritzacions. D’altra banda també es preveu, en el pla d’infraestructures energètiques, la construcció d’un parc solar a la Rabassa. Persa, a més, segueix pendent que el comú de Sant Julià els doni l’autorització per tirar endavant la minicentral d’Aixovall. H