Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

La despesa en salut pública creix un 8,3% el 2021 i arriba als 180 milions

L’increment s’explica per l’augment de les despeses en reemborsaments i d’inversió

La despesa en salut pública de l’any 2021 es va situar en 179,9 milions d’euros. Així es desprèn de l’informe publicat ahir pel Departament d’Estadística, on es posa de manifest que aquesta xifra suposa un increment del 8,3% respecte de l’any anterior –aleshores es va registrar una destinació econòmica de 166 milions d’euros–. De fet, el document demostra que la despesa pública en salut ha anat in crescendo des de l’any 2016 –en aquell moment, es van invertir 132 milions d’euros–. Així mateix, s’observa que la variació interanual ha estat estable, al voltant del 4%, però es va disparar el 2020 fins a l’11% i el darrer any es va reduir lleugerament fins al 8,3% esmentat. És a dir, en les dades es fa evident l’impacte de la covid en els volums econòmics d’atenció sanitària al Principat.

Entrant al detall de la darrera xifra, la del 2021, el Departament d’Estadística recull que la xifra representa el 20,3% del liquidat total de les administracions pública, creixent en 1,3 punts percentuals respecte de l’any anterior. En canvi, baixa lleugerament la destinació del PIB, que el darrer any va ser del 6,4%. No obstant això, també va a l’alça la despesa per càpita, que assoleix els 2.262 euros respecte del 2.129 del 2020, i registra una variació interanual d’un 6,3%. Cal tenir en compte, però, que aquesta diferència entre anys també va ser molt més elevada el 2020, creixent en un 10,4%, quan la tendència dels anys anteriors era que se situés entorn del 2%.

D’altra banda, a la nota publicada ahir, Estadística posa en relleu que l’increment del volum global s’explica principalment pels augments de les despeses relatives a les prestacions de reemborsament de la branca general de la CASS i en despeses d’inversió per infraestructures del Centre hospitalari, dels Centres d’Atenció Primària i de l’edifici de l’antiga Residència Solà d’Enclar. 

Més despesa en personal

Passant a detallar la classificació econòmica de la inversió sanitària, l’informe desglossa el valor econòmic dels pagaments del 2021, on s’indica que la despesa de personal va créixer el darrer any un 2,6%, amb uns 840.000 euros més per situar-se en 33 milions. També creix el capítol de transferències corrents (un 15,3% i fins als 113 milions d’euros), i el de transferències de capital, que augmenta un 340% i fins als 3,3 milions. En canvi, es van veure disminuïts els apartats corresponents a despeses de béns corrents i serveis, que es va reduir per valor de 4,1 milions d’euros fins als 26,4, i també va a la baixa l’epígraf d’inversió real, en un 13% i fins als 3,2 milions d’euros. A la vegada, és rellevant el fet que de tots els capítols anteriors, l’únic que sempre ha incrementat ha estat el de despeses de personal, que des del 2016 ha crescut progressivament des dels 26 milions fins als 33 del 2021.

En darrera instància, el document recull una classificació de la despesa per les funcions del Govern, amb el detall de la inversió per serveis. En aquest sentit, es fa evident que el grup que presenta una distribució percentual més elevada és la dels serveis hospitalaris, que amb un volum de gairebé 94 milions d’euros, suposa el 52% del total. Aquesta secció ha anat creixent des de l’any 2018, i la darrera variació interanual va ser d’un 11%. A continuació s’hi situen els serveis per a pacients externs, amb un 26% del global i una inversió de gairebé 48 milions d’euros, xifra que suposa un augment interanual del 18% –és el capítol que més creix respecte de l’any anterior–. 

Amb quantitats més inferiors, s’hi troben les despeses per a productes, estris i equip mèdic, que va representar un volum de 20 milions d’euros, és a dir, l’11% del global. I per un valor de 7,8 milions d’euros (4,4% del total), es va donar cobertura a les accions dutes a terme pels efectes del coronavirus en relació amb l’atenció sanitària pública. Finalment, la despesa del Govern per investigació i desenvolupament de l’àrea de la salut va ser de 900.000 euros, un 0,5% del total malgrat créixer un 10%. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu