La cobertura de vacunació de les dones embarassades s’amplia. El ministeri de Salut, Benestar i Ocupació recomana més vacunes per a les gestants «ja que si les protegim també ho fem amb els nadons durant els primers mesos de vida», va explicar ahir la cap d’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal. A les embarassades ja se’ls recomana vacunar-se contra la grip, però ara s’afegeix la prevenció contra altres malalties: la tos ferina, el tètanus i la rubèola.
La vacuna de la grip es recomana des de fa anys perquè el fetus pot patir complicacions i, fins i tot, morir. Les embarassades es poden prevenir contra el virus de la grip en qualsevol moment dels nou mesos de gestació. En canvi, la vacuna de la tos ferina és una nova recomanació a causa del seu resorgiment i s’aplica durant l’últim trimestre de gestació –veure la peça adjunta–.
Quant a la vacuna del tètanus és recomanada per aquelles dones embarassades que no se l’han posada mai o fa molts anys i necessiten una dosi de recordatori. El mateix passa amb la de la rubèola. La malaltia està controlada però «de vegades hi ha brots en països propers», va advertir Vidal. «A Andorra no s’han detectat casos», però val més prevenir que curar. La vacuna de la triple vírica (rubèola, xarampió i galteres) se subministra abans de l’embaràs però si la mare no se l’ha posada mai, haurà d’esperar a donar a llum. Al postpart, encara ingressada a l’hospital, li serà subministrada.
Vidal va especificar que «és difícil determinar quantes dones embarassades rebran les dosis de vacuna» però va aventurar que en pdorien ser unes 300 l’any. Anualment hi ha uns 600 parts i la incidència de l’ampliació del pla de vacunació repercutirà, comparant les dades amb les dels països veïns, en un 50-60% de les gestants. Les vacunes són gratuïtes per a les dones però només les rebran amb prescripció mèdica. Per al ministeri la compra de les noves dosis pot suposar una inversió de només uns 6.800 euros anuals.
Les noves recomanacions s’han acordat pel Consell Assessor de Patologies Infeccioses, del qual formen part un especialista en pediatria i un en ginecologia i obstetrícia. El director general de Salut i Benestar, Josep Casals, va recordar que del 21 al 25 d’abril se celebra la setmana Europea de la vacunació que té per lema Prevenció. Protecció. Vacunació. El Govern ho aprofita per recordar que, «si bé la vacunació ha salvat més vides que qualsevol altra mesura de salut pública, en els últims temps han aparegut brots de malalties pràcticament eliminades amb un elevat cost tant en termes econòmics com humans i que estan relacionats amb la disminució de les cobertures de vacunació en un món global».
Com a novetats del curs escolar, els estudiants de l’últim curs de segona ensenyança dels tres sistemes educatius reben la vacuna dTpa (diftèria, tètanus i tos ferina) i l’alumnat de segon i tercer cicle de primera ensenyança de l’Escola Andorrana i equivalents reben la vacuna contra el meningococ C.
NOVA MINISTRA / La presentació de l’ampliació de l’estratègia de vacunació per a dones embarassades va ser el primer acte de la nova titular de Salut, Benestar o Ocupació, Rosa Ferrer. La ministra va recordar que acabava d’assumir la cartera i que ho feia amb «ganes, respecte i il·lusió» i va subratllar que «la salut és el pilar de l’estat del benestar».
Ferrer va assegurar que «hi ha molts bons professionals al ministeri i ja s’ha fet molta feina d’anàlisi i planificació, i també de legislació en l’àmbit de la CASS i els serveis sociosanitaris». La feina prioritària de la legislatura que comença és desenvolupar «un pla de salut global, que ja està molt avançat» i d’altres temes com «la història clínica compartida» i «el MAAS», va concloure Ferrer.