Search
Close this search box.
Maria Lozano

Govern demana fer un ús eficient de l’aigua en èpoques de sequera

Tot i així, al Principat no es preveu aplicar restriccions com als països veïns

Andorra fa uns mesos que acumula precipitacions que estan per sota de la mitjana dels últims anys. Segons la investigadora experta en meteorologia d’Andorra Recerca i Innovació, Anna Albalat, «enguany hem tingut poca precipitació en forma de neu, ha anat sota de la mitjana dels últims anys». A més, cal destacar que «la fosa de neu la vam tenir molt d’hora, el que vol dir que les reserves que hauríem de tenir d’aigua d’alta muntanya s’han fos abans». De fet, FEDA ha explicat al PERIÒDIC que durant els primers mesos de 2023 han produït 31,8 GWh i l’any anterior es va produir en el mateix període de temps 40,1 GWh. També va destacar que el 2022 ja va ser un any de producció baixa en relació amb la mitjana de la central hidroelèctrica perquè va ser poc plujós».

El director d’Energia i Transports de Govern, Carles Miquel, destaca que «aquest maig només s’ha cobert un 75% de la pluja del que seria esperable quant a precipitacions. Tot i això, durant juny ha millorat la precipitació, ja que durant aquests 15 dies que portem hem tingut la meitat de pluges que esperem durant el mes», explica. Tot i així,  «portem molts mesos en dèficit a escala de pluviometria. A més en els darrers 12 mesos hem rebut només un 62% de la precipitació esperada».

Miquel parla també sobre la previsió de temperatures i precipitacions dels últims mesos. Destaca que enguany es preveu un estiu meteorològic —el que és juny, juliol i agost — amb un 60% de probabilitats que sigui calorós. Respecte a les precipitacions, es preveu que sigui humit, amb uns percentatges de 50% humit, 30% dins de la mitjana i un 20% sec.

En  en el cas de les precipitacions «hi ha molta variabilitat», emfatitza Albalat, és a dir, no se segueix un paràmetre establert, com és el cas de les temperatures, que van augmentant any rere any. A més, tant a Andorra com a la resta del món, s’espera que hi hagi un augment dels fenòmens extrems i de la seva freqüència: «cada vegada hi haurà un augment major de les temperatures, però les precipitacions aniran a la baixa. Això vol dir que cada vegada plourà menys i hi haurà èpoques de sequeres més llargues, però quan ho faci, plourà amb molta intensitat i tindrà un cert impacte», apunta Miquel.

En els països veïns s’estan duent a terme restriccions d’aigua, però en el cas del Principat no existeix ara mateix aquesta probabilitat. La directora del Departament d’Energia, Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, explica que després de l’any 2022 ha crescut lleugerament la despesa, però ha disminuït el consum d’aigua, i ha posat en èmfasi que «A Andorra no ens trobem en una situació en què haguem de plantejar-nos restriccions. Tot i així, és veritat que cada vegada tenim menys aigua, hem de ser conscients d’aquest recurs, que disminuirà en un futur», i destaca que «en èpoques concretes que hi ha molt poca aigua siguem capaços d’avançar-nos i fer una gestió més eficient per no trobar-nos que ens manca».
 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu