El Periòdic d'Andorra

Fotolog: l’adéu a una plataforma

La coneguda xarxa social tanca en el més absolut oblit després de 14 anys de servei

Un adéu en silenci. La desaparició de la plataforma que es va erigir en reina de les xarxes socials a principis del present segle. La que va canviar internet i va descobrir conceptes con els selfies, el egobloguers i, en definitiva, la que esdevenir precursora de l’actual Instagram i tot un bulliment d’usuaris enamorats del postureo tecnològic. 
És el Fotolog, aquella eina amb la que no eres ningú si no tenies un compte obert. L’avantsala de l’actual Facebook i una moda amb pocs precedents. No tenia hashtags ni localitzacions. Només s’havia de pujar una foto i s’adornava amb una frase que, perfectament, podia no tenir cap tipus de relació amb la imatge. L’aspecte més cool era mostrar i que et veiessin. Tan simple com això i alhora tan arriscat. Va ser la xarxa social que va sacsejar internet, ens semblava insubstituïble i ha patit un desenllaç final immers en el més absolut oblit. Milions de fotos i records se’n van sense ni tan sols comunicar la fallida amb un avís o un comunicat oficial. El pitjor i més trist dels finals pel recordat flog.

Andorra, en la mateixa línia 
 
Al Principat, la tendència ha estat la mateixa que a la resta del planeta i ha dibuixat una similar corba descendent. Des de l’agost de 2009 –moment que la xarxa social començava el seu declivi– i fins el gener de 2016, al Principat només s’han detectat 420.000 visites al Fotolog. Visites, que no usuaris, ja que, evidentment, cada titular d’un compte podia entrar a la seva pàgina cada cop que volgués. Aquesta xifra, a Andorra, queda desglossada amb el 97,5% de connexions fetes des d’un ordinador i només el 2,5% –unes 10.500 visites– es van fer des d’un mòbil. Queda clar que la febre dels telèfons intel·ligents va ser indirectament proporcional a l’èxit del Fotolog.
Si comparem per edats, a Andorra guanyen els joves adults i els adults, ja que la franja d’edat que tenia més usuaris de la xarxa al país era de 25 a 34, amb un 20%, i la de 45 a 54%, també recollint el mateix percentatge. Els de 35-44 anys tenen un 19% i els joveadolescents, de 18 a 24 anys, representaven un 16% de l’activitat andorrana del flog. Pel que fa al sexe, l’afició a la plataforma va estar molt repartida ja que el 49% eren homes i el 51% dones, demostrant que l’afició de posar fotos i de fer f/f’s no entenia ni feia distinció de sexes.
En aquest sentit, els homes més actius a Andorra van ser els de 35-44 anys que representaven un 17% del gènere masculí, amb una mitjana de 159 usuaris, mentre que al sector femení, les més actives també eren les de la franja de 35 a 44 anys. En aquest cas, representaven el 23% amb una mitjana de 120 usuàries.
Fotolog diu adéu i els usuaris s’acomiaden de la xarxa social via twitter. A l’any 2008, període de màxim repunt, la plataforma superava, a nivell mundial, els 20 milions d’usuaris. Ara, vuit anys després,posa punt i final amb una caiguda, un fos en negre que segresta un tros de la nostra joventut. 
Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu