Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Enseñat aposta per un augment progressiu de l’edat de jubilació

Els experts defensen tenir en compte l’esperança de vida i les cotitzacions

La gent jove no té sentit que es faci l’expectativa de jubilar-se als 65 anys, de la mateixa manera, que tampoc cal canviar la perspectiva immediata de la gent que s’està a punt de jubilar. Així ho va indicar el president de la comissió d’estudi per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS, Carles Enseñat, després de la intervenció davant la comissió de dos experts de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). Els dos experts, que van explicar els models de diversos països que formen part de l’organisme, van defensar un sistema de comptes nocionals, el qual té en compte les cotitzacions durant la vida laboral com també l’esperança de vida. En aquest sentit, Enseñat va comentar que aquest model s’estudiarà en la segona fase dels treballs que començarà a l’octubre, després que s’acabi la ronda d’intervencions per part dels experts i assessors. Tot i això, va assegurar que l’edat de jubilació «és un dels temes que s’haurà de tractar i treballar, de forma progressiva i no traumàtica», afegint que no hi ha una única mesura possible per tal de tenir un sistema rendible a mitjà termini, ja que no es pot trobar una solució final.

Els dos economistes de l’OCDE, Monika Queisser i Hervé Boulhol, van ser els experts en la matèria proposats pel Govern. De fet, el ministre de Finances, Eric Jover, va defensar la seva intervenció indicant que des de l’OCDE són «experts internacionals» en treballar les pensions, ja sigui amb treballs sobre el que està passant en l’àmbit mundial com també amb estudis monogràfics a demanda dels països. Abans de la intervenció dels economistes, Jover, va voler deixar clar que no van venir a fer propostes estrictes per al model andorrà sinó «a explicar-nos el que està passant a escala mundial».

D’aquesta manera, Boulhol va exposar els sistemes de jubilació de diferents països que formen part de l’organització, així com les tendències de reformes que hi ha hagut i les mesures més recents entre el 2015 i el 2019. Així, tenint en compte que l’esperança de vida s’ha allargat, va comentar que aposten per allargar l’edat de jubilació amb una mitjana en els diferents països d’1,5 anys. Pel que fa a les cotitzacions, va comentar que en la mitjana dels països és del 18,5%, tot i que hi ha diferències considerables entre uns i els altres. A més, també va informar que hi ha pocs països que no tenen en compte el conjunt de la carrera professional per calcular les pensions, afegint que a Espanya calen 20 anys, a França 25 i als Estats Units 35, entre d’altres.

Sobre les grans tendències, Boulhol va indicar que la meitat dels països de l’OCDE tenen mecanismes d’ajustament automàtic. En aquest cas, alguns països com Dinamarca, Estònia, Finlàndia o Grècia els tenen en relació entre l’edat de jubilació i l’esperança de vida. També hi ha ajustos automàtics en plans de contribució definida, entre les cotitzacions i l’esperança de vida, com a Finlàndia i el Japó, o ajustaments entre la ràtio i els contribuents a la massa salarial, va informar l’ANA.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu