Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Els sindicats preguntaran si els residents han de tenir dret de vot

La ciutadania opinarà sobre les eleccions comunals a través d’una recollida de firmes

La ciutadania podrà opinar si els residents haurien de tenir dret a vot a les eleccions comunals. Els sindicats van anunciar ahir que organitzaran en breu una recollida de firmes, per totes les parròquies, per conèixer el parer dels habitants, tinguin nacionalitat andorrana o no. «No és democràtic que 5.500 persones decideixin per 70.000. Tothom té veu i vot i s’ha de poder expressar», va manifestar ahir el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach. «No discutim la legitimitat dels escollits, però els elegits han de legislar perquè els arribi la veu de tots, no només dels que poden votar», va afegir.
 
Els sindicats s’havien plantejat si impulsar una Iniciativa Legislativa Popular però, finalment, han optat per aconseguir el màxim de firmes i presentar-les als partits polítics perquè ells «portin al Parlament les preocupacions del poble. Nosaltres som els interlocutors dels que no tenen veu», va clamar Ubach. A les firmes es demanarà el número del cens, del qual disposen tots els residents.
 
El secretari general del Partit Socialdemòcrata (PS) i president del grup parlamentari mixt, Pere López, present a l’acte festiu de l’1 de maig, va recollir el guant i va anunciar que «si el volum de firmes és important, ens podem comprometre a traslladar-ho al Consell General en forma de debat». López va recordar que el PS defensa que els residents puguin votar a les comunals.
 
López va assistir a l’acte ludicofestiu organitzat pels sindicats per celebrar el Dia del treballador, una jornada que a Andorra no és d’obligat compliment per als sectors turístics i comercials. Després de la lectura del manifest, es va anunciar la recollida de signatures.
 
Per la seva part, el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, va recordar –i lamentar– que «l’acomiadament encara és lliure, no causal, segons l’article 90 del Codi de relacions laborals, i genera por». També va recordar que els articles 29 i 30 de la Constitució «no es respecten, de fet, estan morts» (l’article 29 diu que tothom té dret al treball, a una salari digne, a descans i a vacances pagades; l’article 30 garanteix el sistema de Seguretat Social). 
 
Quant a les demandes concretes dels sindicats, Ubach va expressar que «volem un canvi de tarannà del Govern, que ha repetit la majoria. ANo volem un Govern com els dels últims quatre anys ‘d’aquí mano jo’. A tot arreu del món als sindicats se’ls reconeix com a agents socials i aquí no». El líder de l’USdA va remarcar que «el Consell General està dominat per empresaris» i que, per tant, als treballadors els han de defensar els sindicats i els moviments socials. «La societat necessita diàleg, consens, que s’escolti tothom».
 
ADHESIÓ A L’OIT / Una altra reivindació dels sindicats és que l’Estat s’adhereixi a l’Organització Internacional del Treball (OIT). «Andorra vol entrar a la comunitat europea a nivell econòmic, però no a nivell social i laboral. És l’únic país d’Europa no adherit als convenis de l’OIT», va recordar Ubach. «D’una vegada per totes hem de sortir del forat social i laboral en què ens trobem i hem de començar a emmirallar-nos als altres països europeus, i hem de començar per la Carta Social Europea i els convenis de l’OIT».
 
El socialdemòcrata López va comentar que «lamentablement, l’activitat sindical avui és pràcticament inexistent» i va assegurar que al PS «som uns ferms defensors de la concertació entre patronal i sindicats». López va afegir que «cal canviar la llei de llibertat sindical, acabar amb l’acomiadament lliure, crear un estatut de protecció dels representants sincials i aportar fons públics per al funcionament dels sindicats».
 
Per a Ubach, la solució és «canviar la manera de fer política amb, per exemple, una llei de consultes populars per preguntar els temes que afecten la ciutadania». Un exemple seria la llei de la CASS, amb què caldria «fer un referèndum perquè tothom opinés». La consulta sobre el vot dels residents, tot i que promoguda pels sindicats, serà un primer pas. «El polític ha d’estar al servei del poble i no a l’inrevés», va concloure el líder sindical. 
Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu