Els ingressos acumulats per les taxes d’importació de tabac encadenen 11 mesos a la baixa i tot fa apuntar que el desembre mantindrà aquesta mateixa tendència. Segons les últimes dades publicades pel Ministeri de Finances, l’import acumulat a finals de novembre d’enguany era de 92,9 milions d’euros, el que representa un 6,3% menys que al mateix mes de l’any anterior, quan ja es fregaven els 100 milions. De fet, el 2018 va tancar-se amb un total de 107,1 milions d’euros d’ingressos pel tabac importat, 14,2 milions més de l’import acumulat a finals d’aquest novembre, una xifra difícil d’assumir en un sol mes tenint en compte que al llarg d’aquest 2019 només va superar-se a l’agost i que el desembre de l’any passat van ingressar-se tan sols vuit milions.
Pel que fa a l’evolució de tot l’any, ja va començar amb tendència negativa, ja que al gener es van ingressar 7,4 milions d’euros, un 11,6% menys que l’anterior, i al febrer, gairebé vuit milions, un 18,4% menys. Entre el març i el maig, l’import recaptat va ser una mica superior al dels mesos corresponents del 2018, amb 7,38; 8,9; i 10,9 milions d’euros respectivament.
Raül Calvo: «Ja fa anys que sabem que l’economia del país no es pot basar exclusivament en el tabac i que l’activitat comercial s’ha de diversificar»
Tot i així, les importacions van caure novament, i aquesta vegada en picat, al juny, quan els diners ingressats van disminuir dels 11,2 milions de l’any passat als 5,4 enguany, més de la meitat. Aquesta caiguda, tot i que més suau, es va repetir al juliol, quan l’Estat va registrar poc més de vuit milions, un 24% menys que al mateix mes de l’any passat. Aquesta situació va revertir-se durant els mesos d’agost i setembre, quan va ingressar-se un 38,1 i un 13,9% més, respectivament, amb pràcticament 14,8 milions d’euros a l’agost i 5,9 al setembre. Finalment, durant l’octubre va importar-se molt menys tabac, ja que els diners recaptats van disminuir fins a un 14,1%, mentre que al novembre van remuntar lleugerament en ingressar un 3,1% més que l’any anterior.
A la recerca d’alternatives
Des del sector del tabac, els comerciants són conscients d’aquesta tendència a la baixa generalitzada, sobretot en relació amb el volum d’importacions, i per aquest motiu insisteixen en la necessitat de diversificar l’economia del país i buscar solucions en el cas del comerç del tabac. «Ja fa anys que sabem que l’economia del país no es pot basar exclusivament en el tabac i que l’activitat comercial s’ha de diversificar a llarg termini perquè la nostra competitivitat va disminuint», va admetre el president de la Unió de Comerciants Andorrans del Tabac (UCAT), Raül Calvo. Tot i opinar que ja s’haurien d’haver començat a buscar solucions i alternatives, Calvo va incidir en la necessitat d’optar per altres maneres d’atreure el turisme i, en el sector del comerç del tabac en concret, «hem d’intentar professionalitzar-nos al màxim i ser molt curosos i escrupolosos amb la nostra activitat per intentar orientar la venda cap a un caràcter més especialitzat».
Raül Calvo: «Hem d’intentar professionalitzar-nos al màxim i intentar orientar la venda cap a un caràcter més especialitzat»
De fet, a aquesta situació econòmica que, a parer de l’UCAT, «no presenta perspectiva de millora», cal afegir-hi que la recent aprovació de l’adhesió del Principat al Conveni marc de l’OMS per al control del tabac implicarà la prohibició de la promoció i la publicitat en la seva activitat comercial. «Aquestes limitacions legislatives faran que les vendes en un futur es vegin inevitablement condicionades», va lamentar Calvo tot remarcant que el sector del comerç no és l’únic afectat, «sinó també el pagès que cultiva el tabac, el fabricant que l’elabora, el comerciant que el distribueix…». Pel que fa als beneficis que proporciona a l’Estat, precisament el passat dijous al Consell General el president del grup socialdemòcrata, Pere López, va retreure al Govern que segueixi comptant, en el marc pressupostari per a l’exercici 2020, amb uns ingressos del tabac sostinguts d’uns 110 milions d’euros, quan, amb dades de novembre, el 2017 van ser de 100 milions, el 2018 de 99 i enguany de 93 milions.