Arran de les mesures per la pandèmia, el Govern va constatar que calia precisar la definició de les activitats relacionades amb la restauració i l’oci nocturn. Per aquest motiu ahir va presentar un nou reglament que entra en vigor avui, però els establiments afectats tindran un any de marge per poder-s’hi adaptar. Així doncs, es delimiten les característiques, els serveis i els requisits de restaurants, bars, bars restaurant, discoteques, pubs, sales de festes i sales de ball. En aquest sentit, destaca el fet que els bars no podran elaborar menjar calent (només servir-ne de precuinat), mentre els pubs no estaran autoritzats a habilitar una pista de ball.
Segons van explicar els directors d’Empresa, Comerç, Desenvolupament, Seguretat i Qualitat Industrial i Transport, Josep Pujol, i de Registres Jurídics, Àlex Cucurella, el 99% dels establiments (472 de menjars, 187 de begudes i 6 discoteques) no hauran de fer reformes, sinó que només hauran de fer canvis administratius al Registre de Comerç. En el cas dels restaurants, el nou reglament estableix que disposen d’un servei de menjador i ofereixen menjars elaborats mitjançant carta o menú, per consumir-se allà o per emportar. En canvi, pel que fa als bars, poden tenir barra i servei de taula, però només poden elaborar menjars freds, mentre els plats calents han de ser no elaborats. Si l’establiment ofereix els dos serveis, es considera bar restaurant. A més, els restaurants han de disposar d’una cuina equipada amb un sistema d’extracció de fum, cosa que no requereixen els bars, perquè han d’escalfar els plats precuinats en sistemes que no generin ni fum ni olor.
Pel que fa als establiments d’oci nocturn, hi ha quatre tipologies. D’una banda, la discoteca, on es pot ballar i servir begudes, mentre al pub es pot escoltar música, servir begudes també, però no pot disposar de pista de ball. També hi ha la sala de festes, on es programen actuacions musicals, teatrals i hi pot haver música ambiental per ballar. Finalment, les sales de ball tenen un espai per ballar, i poden habilitar un escenari per una orquestra.
En el cas dels establiments d’oci nocturn, el reglament contempla que han d’ajustar-se a la normativa en matèria de seguretat contra incendis, han de presentar l’aïllament necessari per garantir els límits acústics establerts i han de disposar de la instal·lació necessària per complir la normativa de contaminació acústica. Això sí, en aquest tipus d’establiments no s’hi podrà vendre, servir ni consumir menjar, tret que disposin de l’autorització de bar o restaurant.
El reglament exclou de compliment els establiments que no estiguin oberts al públic, com per exemple menjadors escolars, d’universitats, d’entitats, de treballadors, de clubs o d’associacions.