Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Els actes de festa major hauran de finalitzar a les 22.30 hores

Govern i comuns acorden l’ús obligatori de la mascareta en les celebracions, també a l’exterior

El Govern i els comuns van acordar ahir limitar les activitats organitzades al voltant de les festes majors i de les parròquies a les 22.30 hores. Així ho va informar el ministre Portaveu, Eric Jover, que va comparèixer amb la cap d’àrea del Departament de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, per fer l’actualització sanitària i de mesures relacionades a la gestió de la pandèmia. «Plantegem restringir les mesures a les festes majors per assegurar que el bon comportament sanitari es pugui mantenir les pròximes setmanes», va detallar el ministre, que va assegurar que les noves restriccions sorgeixen «vista la dificultat de mantenir les limitacions», i per les interaccions socials que es produeixen en aquesta mena de celebracions.

Així, a banda de la limitació horària, les corporacions i l’Executiu també van determinar que els actes se celebrin preferentment en espais exteriors i que «es mantinguin estàtics», és a dir, que es posin a disposició cadires on es garanteixi que el públic guarda la distància de seguretat. Tot i això, si no fos possible i l’acció se celebrés amb els assistents a peu dret, es demana mantenir igualment la separació d’1,5 metres entre persones. Tanmateix, durant el desenvolupament dels diferents espectacles i activitats, s’imposarà l’ús de la mascareta –encara que sigui a l’exterior– a totes les persones a partir dels 8 anys. El darrer element que s’ha limitat és el consum de menjar i beure: resta prohibit el servei de barra i no es podrà prendre res en moviment. És a dir, s’hauran de determinar espais per consumir aquests productes o bé s’hauran de prendre a casa.

De la mateixa manera, el festival Mountain Music de Soldeu també patirà modificacions en la seva celebració, que inclouen el desenvolupament de test d’antígens abans d’accedir al recinte, o bé la presentació d’un document que acrediti que s’ha completat la pauta de vacunació. Andorra Turisme farà avui una roda de premsa on detallarà com es disposarà aquest servei i la resta de mesures que puguin afectar el desenvolupament dels concerts, que segons Jover «són per garantir la seguretat».

137 actius

Pel que fa a les dades sanitàries, Vidal va compartir que les darreres 24 hores s’havien notificat 30 positius, elevant el total d’infectats al Principat a 14.021. Cal posar en relleu que, d’aquesta trentena de casos, vuit es corresponien a persones vacunades. D’aquesta manera, el nombre d’actius se situava ahir en els 137 casos –25 més que el dia anterior–, i les altes sumaven 13.757 persones. I, afortunadament, no es va haver de lamentar cap defunció, restant en 127, ni tampoc es va haver d’efectuar cap ingrés a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, que no té cap pacient Covid des de fa setmanes.

Sobre la campanya de vacunació, la cap d’àrea també va exposar que s’havien superat els 50.000 inscrits a la plataforma per rebre la vacuna del coronavirus. En aquest sentit, el total de vaccins inoculats eren ahir 71.503: 43.013 primeres dosis i 28.490 segones. A més, Jover va confirmar que estaven a l’espera de l’arribada imminent de la primera partida de les vacunes AstraZeneca enviades des de Portugal. I és que, com va declarar el ministre, en aquest context de repunt epidemiològic «s’ha de recomanar prudència, seguir les indicacions del Ministeri de Salut especialment pel que fa a les relacions socials, i recordar que l’eina més important per fer front a la pandèmia és la vacuna».

Sigui com sigui, l’Executiu manté la prova per a la reobertura de l’oci nocturn el pròxim 16 de juliol, que es durà a terme a dos recintes diferents i previ registre. Jover va avançar que les condicions d’aquesta prova seran: la realització d’un test d’antígens a la porta o estar vacunat al complet, un aforament del 70%, no fer ús de la mascareta, i l’obertura fins a les 05.00 hores. Posteriorment, es faran cribratges per conèixer l’afectació.

Encara relacionat a la pandèmia, el Consell de Ministres va aprovar ahir l’extensió del Reglament de les prestacions d’incapacitat temporal per incloure-hi els aïllaments forçosos fruit de les infeccions o contactes pel coronavirus que va finalitzar el 30 de juny. A més, ahir el BOPA va publicar que el Govern ha destinat més de 120.000 euros pels tests d’antígens duts a terme durant la temporada d’hivern als treballadors relacionats amb el sector del turisme. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu