El Tribunal Constitucional va desestimar ahir el recurs d’empara interposat pel Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP) on es demanava la nul·litat de la resolució del Tribunal Superior en relació a una demanda de prejubilació feta per una afiliada al SEP. D’aquesta manera, el Constitucional referma la decisió que va prendre l’Administració en el seu dia.
Els fets es remunten al 18 de maig de 2015, quan la funcionaria va demanar al Govern que li acordés la prejubilació voluntària. La petició es va fer abans que entrés en vigor la nova Llei del pla de pensions dels funcionaris, però a efectes pràctics, la dona no complia les condicions de prejubilació fins el 15 de setembre d’aquell mateix any, quan el nou text ja era d’aplicació. Per tant, al parer del Govern, la dona havia de tenir la jubilació anticipada sota les condicions de la nova legislació, fet amb el que la funcionaria no estava d’acord, ja que –entre d’altres fets– se li «redueix un 10% la prestació» en relació a la llei que hi havia anteriorment, segons el SEP.
Per tot, i en suport a l’afiliada, el sindicat va interposar un recurs al Tribunal de Batlles, i en ser desestimat, va apel·lar al Tribunal Superior, però novament va ser denegat. Finalment, el SEP va decidir acudir al Tribunal Constitucional, i segons es va fer públic ahir al BOPA, aquest també ha decidit desestimat la demanda d’empara.
La insistència del SEP recau en què les condicions de la llei prèvia són un «dret individual adquirit» i que no es pot aplicar una norma nova a una situació anterior, mentre que l’argument del Constitucional és que la nova llei «no té un caràcter retroactiu, sinó que és d’aplicació immediata de la llei per a les situacions futures», així com que els funcionaris «no tenen un dret subjectiu adquirit en el manteniment dels textos anteriors» .