El Periòdic d'Andorra

El Superior rebutja apartar la causa Pdvsa del ‘cas BPA’

Les defenses tenen l’opció de presentar un recurs al TC

El Tribunal Superior (TS) va rebutjar que la causa de Petróleos de Venezuela (Pdvsa) no formi part de la causa general del cas BPA. En una sentència feta pública ahir, els magistrats van desestimar el recurs presentat per l’advocat Josep Antoni Silvestre, que va defensar-ho davant del tribunal el passat 23 de gener. El representant lletrat s’oposava al fet d’incloure la causa Pdvsa perquè considerava que es podria estar incorrent a una vulneració del dret a la intimitat a l’hora de recopilar les dades de clients. És per això que va reiterar que també es podria estar vulnerant al «procés degut» i a la presumpció d’innocència. Davant d’aquesta sentència del TS, hi hauria la possibilitat d’interposar un recurs al Tribunal Constitucional (TC), encara que la decisió d’acudir a l’alt tribunal a hores d’ara encara no està presa.

La causa relacionada amb el presumpte blanqueig de diners procedents de Pdvsa és una de les rames del cas BPA en què es creu que s’haurien arribat a cobrar uns 2.000 milions d’euros il·lícits que s’haurien blanquejat a través de l’entitat bancària andorrana. La trama de l’empres veneçolana hauria tingut lloc durant el mandat d’Hugo Chávez. Entre els encausats del país llatinoamericà hi ha autoritats com els exviceministres d’Energia Nervis Villalobos i Javier Alvarado; Diego Salazar, cosí de Rafael Ramírez, que va ser ministre d’Economia a Veneçuela, exambaixador de l’ONU i també president de la petroliera veneçolana; i altres càrrecs de responsabilitat de la mateixa Pdvsa.

D’altra banda, el TS també va desestimar els recursos de part dels processats pel cas BPA sobre els embargaments. L’ordre del juliol del 2018, que imposava un control patrimonial i d’embargament de béns, consistia a garantir el pagament de les sancions dels acusats en cas que finalment siguin condemnats. Aleshores, la mesura ja va ser criticada pels advocats defensors, que la van arribar titllar de «curiosa» tenint en compte que el judici ja havia comentat i que, per tant, si els processats haguessin volgut, haurien tingut prou temps abans de cedir els seus béns a familiars. A més, des de les defenses ja havien al·legat que els acusats feia més temps que coneixien les multes a les quals s’exposaven. La Fiscalia va demanar imposar l’embargament perquè tenia sospites que algun dels acusats hauria pogut fer precisament aquest pas. Durant les vistes al Superior, que es van celebrar el passat 23 de gener, Josep Antoni Silvestre va criticar el criteri per establir els embargaments, ja que considera que es volen aplicar lleis espanyoles i no andorranes. Silvestre també va criticar la «ingerència política» pel fet que el CSJ pogués escollir la composició del TS.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu