Indrets d’arreu del món van celebrar ahir el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama. En aquest context, el Govern d’Andorra va fer públiques les dades del Programa de detecció precoç del càncer de mama, que des que es va engegar, l’any 2008, ha permès detectar un total de 56 casos. Un fet destacable degut a la importància de la detecció precoç d’aquesta malaltia, «ja que té més possibilitats de curació com més aviat es detecta», segons afirmen els especialistes.
Des que es va posar en marxa el programa, el percentatge de dones que hi participen ha anat en augment, ja que actualment se situa en el 38,84% mentre que al 2008 era del 19,74%. En relació a aquest fet, la Cap de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, ha esmentat que s’espera pujar el percentatge de participació «amb el nombre de mamografies que es puguin realitzar fins al 31 de desembre d’aquest any». «Tot i això, ja hem doblat la participació respecte la primera ronda del programa i és un fet molt positiu».
D’aquesta manera, des del gener de 2014 fins al 30 de setembre de 2015, s’han realitzat un total de 3.724 mamografies i s’han detectat 17 càncers de mama. Dades positives, tot i que el càncer de mama segueix sent un dels principals problemes de salut pública d’Andorra, i segons les dades dels registres de càncer i mortalitat del Ministeri, en els últims anys, el càncer de mama ha estat i està entre les primeres causes de malaltia i mort en la població femenina. Doncs Vidal recorda que actualment la taxa de mortalitat del càncer de mama «és de l’11,9% per 100.000 dones», una dada que es manté estable, ja que no mostra un augment ni una disminució significativa respecte altres anys.
A més, entre el 2009 i el 2003, s’ha observat que el càncer de mama continua sent el més freqüent entre les dones; amb un 31% seguit del càncer colorectal, amb un 12,2%, i del càncer de tiroides, amb un 7,1%. I pel que fa a la mortalitat general en les dones, la primera causa són les malalties de l’aparell circulatori, mentre que la segona és el càncer, i dins d’aquest, el càncer de mama.
Programa de detecció / El Programa de detecció precoç del càncer de mama d’Andorra va dirigit a les dones d’edats compreses entre 50 i 69 anys. A aquestes se’ls hi fa una mamografia de cribratge gratuïta cada dos anys amb l’objectiu de reduir la mortalitat i la malaltia associada al càncer de mama. Les dones són convidades a participar al programa mitjançant una carta personalitzada i un cop han participat, si el resultat és correcte, al cap de dos anys tornen a rebre una carta, aquest cop amb dia i hora, per realitzar de nou la mamografia de cribratge. I si és necessari fer alguna mamografia abans dels dos anys, també se’ls hi recorda.
En aquest aspecte, Vidal destaca que el programa contempla aquestes edats perquè hi ha evidències científiques «que demostren que entre aquest grup de 50 i 60, fent una mamografia cada dos anys es pot fer una previsió», «mentre que en grups d’edats més joves, no hi ha evidències que demostrin quines proves o quina periodicitat és la millor per prevenir el càncer de mama».
En el programa hi participen tots els centres radiològics del país: el servei de diagnòstic per la imatge de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, el Consultori radiològic Doctor Farràs i Doctor Mir, i el Centre d’imatge diagnòstica Doctora Cuesta. Totes les mamografies són interpretades per dos radiòlegs independents que dirimeixen els seus desacords per consens.
Afectació de les hormones / Segons estudis científics i experts del món de la medicina, el 85% dels tumors de mama estan vinculats als cicles hormonals femenins i són conseqüència directa dels receptors d’estrògens o progesterona. Així mateix, l’èxit dels tractaments depèn del procés del diagnòstic i del moment en el qual es detecten. Per aquest motiu, és important que abans de decidir quina teràpia convé per a cada cas, els professionals de la medicina facin biòpsies i determinin si la mostra és positiva als receptors d’estrògens, progesterona o HER2.
Entre les opcions actuals per combatre el càncer de mama es troben: la cirurgia, la quimioteràpia convencional i les hormones. Tots són tractaments dirigits a suprimir els mecanismes d’acció d’un tumor concret. I en relació amb les hormones, els fàrmacs ‘diana’ personalitzables, són els més destacats, a més, ja hi ha una vintena d’hospitals que en disposen. Aquestes teràpies són cada cop més atractives, més personals per a cada individu i menys agressives que la quimioteràpia tradicional.