- Els objectius són evitar solapaments i aconseguir que el servei no sigui tan costós per al Govern
- Alcobé afirma que els serveis regulars no podran suplir les carreteres secundàries
L. F. M
ESCALDES-ENGORDANY
- Imatge del bus exprés realitzant el trajecte d’Andorra la vella a Sabt Julià de Lòria. Foto: TONY LARA
A principis d’aquest any algunes de les llicències concedides per comuns i Govern a empreses de transport púbic que operen al Principat es van acabar. Actualment, el Govern està «elaborant un nou Pla de Transport per poder tornar a licitar i adjudicar noves concessions, tant de bus exprés com de regulars», va explicar el ministre d’Economia, Jordi Alcobé.
En el nou Pla de Transport, precisament hi haurà una línia que serà l’eix vertebrador: la del bus exprés. Alcobé va explicar que l’exprés «és un model fortament subvencionat ja que la freqüència que es va exigir en aquell moment no el feia un servei rendible». El ministre va explicar que, com succeeix en general amb el Pla de Transport actual, «hi ha moments puntuals que se solapa amb les línies regulars», per tant, l’objectiu de la nova organització serà «afavorir que els usuaris utilitzin» aquest servei tant costós per al Govern, «ja que aquest compta amb molt bona freqüència» i s’aconseguirà que sigui «menys deficitari».
Alcobé va informar que la previsió és que el nou Pla estigui finalitzat aquest estiu ja que «és important licitar concessions quan s’acabi el curs escolar per no interrompre el servei durant l’any escolar».
«GUANYAR FIABILITAT» / Segons va explicar el ministre Alcobé, a banda d’aconseguir rendibilitzar el servei del bus exprés, el nou Pla de Transport pretén «sobretot ordenar el transport públic del país», ja que «hi ha molts operadors que donen servei en les vies públiques, volem ordenar aquesta circulació» i que el transport «guanyi fiabilitat».
Això vol dir, «prendre mesures per tal d’evitar solapaments de línies» i per evitar «que hi hagi baixada del servei en moments puntuals». Aquestes han estat algunes de les demandes que reiteradament han fet els comuns; la cònsol major de Sant Julià, Montserrat Gil, va posar com a exemple el servei d’Aixirivall, «on hi ha transport públics del comú, diversos transports escolars, i després els regulars».
En aquest sentit, tal i com va explicar Alcobé, el nou Pla «ha d’ordenar també el bus lliure dels estudiants i tenir en compte els requeriments dels comuns».
«PUNTS FEBLES» / Una de les demandes que fa un any va fer la cònsol major laurediana va ser que es solucionessin els «punts febles», on no hi ha transport per arribar a alguns destins turístics, en aquest cas la cònsol va posar d’exemple Naturlàndia, on no hi arriba cap línia regular. En referència aquesta demanda, Alcobé va dir que «no totes es podran complir, perquè el transport públic ha de cobrir les vies principals del país a les arteries de la i grega», per tant, «no podrà suplir transport a pobles de més alçada o de carreteres secundàries».
INFORMACIÓ I TECNOLOGIA / Els cònsols també s’havien queixat que una de les deficiències del transport públic ve donada per la manca d’informació «que fan que el turista no sàpiga quin transport pot utilitzar». En referència a aquest tema, Alcobé va dir que una de les fites del nou Pla Nacional del transport és «incorporar al transport públic la tecnologia, per poder donar una informació directe de quan i on està el bus i així evitar temps mort i d’espera a les carreteres», fet al·lusió a la prova pilot que Andorra Telecom i la Cooperativa Interurbana estan duent a terme amb el Bus Exprés.
Per a més informació consulti l’edició en paper.