La integració de la tecnologia en el projecte museogràfic del renovat Museu de l’Automòbil i la creació d’espais per a exposicions temàtiques al voltant dels vehicles són dos dels principals trets que marcaran la diferència respecte de l’equipament actual. Tot això serà possible gràcies al sensible augment de la superfície expositiva que s’aconseguirà a l’edifici que es construirà entre el comú i l’Hotel Rosaleda d’Encamp, ja que es passarà dels 1.500 metres quadrats de l’actual edifici als almenys 1.900 del nou en una sola planta soterrada més els afegitons en nivells addicionals superiors de 600 metres quadrats, que encara estan per definir, com alguns altres detalls rellevants, per exemple, per quina banda s’accedirà a l’equipament.
Els ministres d’Ordenament Territorial i Cultura, Jordi Torres Falcón i Olga Gelabert, respectivament, i el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres Arauz, van ser els encarregats d’explicar aquestes característiques del futur museu pocs minuts després que signessin el conveni entre les diferents institucions per fer realitat el projecte.
Terminis
El ministre Torres va ser optimista respecte dels terminis i va assegurar que hi ha possibilitats perquè la construcció comenci abans que acabi la present legislatura, encara que es requereixen alguns passos previs. «Aquest any la idea és acabar el projecte museològic i museogràfic, el qual ens indicarà els punts necessaris per fer el concurs d’idees que es llençarà en els propers mesos i adjudicar al guanyador la redacció del projecte del Museu de l’Automòbil», va apuntar Torres Falcó.
De la seva banda, la ministra Gelabert va confirmar que el projecte museològic està gairebé a punt i fins i tot va apuntar que «properament el podrem mig explicar». El titular de la cartera d’Ordenament Territorial també va voler recordar que «dins del pressupost de 2018 es va incloure la partida per la redacció del projecte i per al pressupost del 2019 i del 2020 hi ha plurianuals aprovats i votats pel Consell General per a aquesta infraestructura». Torres Falcó va esmenar el pressupost difós ahir per al projecte: «Pensem en una xifra més o menys de set o vuit milions d’euros de cost, els primers quatre es financen a parts iguals entre el Comú i el Govern» i, la resta l’aportarà l’Executiu.
No obstant l’optimisme per endegar el projecte, la ministra Gelabert va assegurar que hauran de passar «uns tres anys» fins que no obri les portes als primers visitants, «per tant, cap al 2021», va calcular.
Retorn al comú
El cònsol major d’Encamp es va mostrar satisfet per què «garantim que el museu es quedarà a Encamp, perquè existia el perill que marxés». Respecte dels canvis en el flux del turisme a la parròquia, Torres Arauz va considerar que «serà similar però oferirem una millor qualitat» en l’experiència museística. «Cada vegada la gent és més exigent a l’hora de visitar els museus i era evident i notori que necessitàvem un canvi», va assegurar el cònsol major.
La ministra Gelabert va recordar que el Museu de l’Automòbil és un dels equipaments més visitants al país, «al voltant de 20.000 cada any», va assegurar, tot i que les últimes dades fetes públiques pel Govern comptabilitzaven 9.726 visitants el 2017; 9.659, el 2016 i 9.264, el 2015.
Punts forts
La intenció és «fer una exposició permanent i d’altres de temporals tematitzades al voltant del món del transport i la identitat del país al voltant de l’evolució del transport», va explicar la ministra de Cultura, alhora que va fer èmfasi en el fet que «segons els experts, Andorra té un dels millors patrimonis mundials de col·leccions d’automòbils». Gelabert també va informar que el fons del museu és de 1.200 vehicles però que ara només es poden exposar 82 cotxes, 25 motos i unes 35 bicicletes, una xifra que augmentarà amb la construcció del nou espai museístic.