El Govern va aprovar ahir el decret que estipula l’obligatorietat de les empreses de complir les mesures de reducció del consum d’electricitat i d’estalvi energètic impulsades pel mateix Executiu. Així doncs, després que les principals agrupacions empresarials i de representació del teixit econòmic, com són la Cambra de Comerç i la CEA, instessin l’Administració central a imposar el seguiment de les fins aleshores recomanacions, el Consell de Ministres va fer ús de la capacitat atorgada pel Consell General i ha fet realitat l’obligació, amb una durada inicial de dos mesos que es pot prorrogar. La naturalesa d’aquesta demanda per part del sector, i segons van exposar el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, i el secretari d’Estat de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, és evitar el perjudici competitiu entre les empreses que, voluntàriament, estaven seguint les accions, i les que no. «El que ha intentat el Govern és, a través de recomanacions, obtenir el resultat», va puntualitzar Jover al respecte, mentre que Rossell va exposar que «treballant i escoltant els organismes s’ha donat resposta a la demanda inicial del sector», que era justament la d’implementar l’obligatorietat.
Les mesures que ara s’hauran de seguir per part del sector privat són les mateixes que les ja imposades a l’Administració i sectors públics, i inclouen accions com: limitar la temperatura ambient als 20 graus; prohibir l’ús d’estufes individuals i els aparells de climatització exteriors elèctrics; apagar l’enllumenat en acabar la jornada laboral, així com tots els dispositius electrònics; i sobre l’enllumenat exterior, procurar que no s’engegui fins a la posta de sol i fins al tancament de l’activitat, i queda prohibit engegar els rètols publicitaris lluminosos durant la nit. Això sí, hi ha algunes excepcions, com és el cas dels cartells d’hotels i aparthotels –per tal que els clients els localitzin–, i en relació amb la temperatura màxima permesa, no és aplicable a serveis i espais com els centres sanitaris i assistencials, les escoles maternals, els casals d’infants i les cases pairals.
De fet, l’aplicació d’aquestes mesures ja ha permès a l’Administració general reduir el seu consum energètic en un 12%, «un valor molt important tenint en compte que ens vam fixar el 15%», va incidir Rossell, que es va mostrar confiat que aviat arribaran a aquesta fita. Una fita que també s’ha d’assolir a la resta de sectors, inclòs el de l’empresa privada i de la població, el qual el ministre i el secretari d’Estat van insistir que el consum del Principat «és molt dinàmic» per l’afluència turística i l’increment constant de residents.
D’aquesta manera, i tal com recull la Llei 37/2022, del 24 de novembre, de mesures per respondre a les situacions de crisi energètica, també s’ha tipificat l’incompliment de les normes en infraccions que van de lleus –amb sancions entre 100 i 1.500 euros– a molt greus –que impliquen multes fins a 60.000 euros–. És per aquest motiu que els inspectors de Comerç, Salut i Medi Ambient incorporaran en les seves funcions habituals el control del compliment de les mesures d’estalvi energètic. Sigui com sigui, amb l’experiència del seguiment amb caràcter voluntari per part de les empreses, el Govern se sent satisfet i agraït per la implicació: «Treballem molt bé amb el sector empresarial, que és molt conscient. Hem implementat l’obligatorietat per una qüestió de temps i immediatesa, perquè la reducció ha de ser com més aviat millor», va remarcar Rossell.
Paral·lelament, l’Executiu també va convenir l’establiment del preu de compra de la injecció d’energia elèctrica a la xarxa provinent de la producció fotovoltaica. «Avui fixem un preu competitiu per a tots aquells que hi van apostar i que poden veure les seves instal·lacions amortitzades ràpidament, i a més, tenen la garantia d’un preu de futur», va declarar el secretari d’Estat, que va confirmar que amb el pas del temps, «hem tingut una demanda exponencial» d’ajuts en el marc del Renova per a la instal·lació dels panells. «Estem en plena transició energètica», va celebrar.