El Govern va anunciar que el cribratge massiu a tota la comunitat educativa s’iniciarà l’1 de setembre i s’allargarà fins al dia 12 del mateix mes. D’aquesta manera, es preveu un retorn a les escoles amb «la màxima normalitat, garanties sanitàries i seguretat possible» sense mascareta ni mantenir distanciament social en els grups de convivència. Tot i això, sotmetre’s a les proves serà un tràmit voluntari.
En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va demanar tant als docents com al personal dels centres, alumnes i famílies «responsabilitat» per «exercir el dret a l’educació», també anunciant que les persones que decideixin no fer-se els tests, hauran de seguir mesures més estrictes durant 14 dies per evitar una possible propagació del virus. Tanmateix, es preveu un cribratge d’11.000 persones que es farà a l’StopLab que hi ha habilitat a la cinquena planta de l’aparcament Centre Ciutat d’Andorra la Vella.
L’estratègia de l’Executiu consisteix a realitzar dues proves per conèixer la situació epidemiològica d’aquest sector de població. Per una banda, amb el test serològic es detectarà quines persones han passat el coronavirus i, per altra, amb la TMA, quines estan malaltes en aquell moment. D’aquesta manera, Salut va assegurar que ahir es va notificar el dia i l’hora, via carta, a les persones que hauran d’acudir a alguna de la desena de taules habilitades al laboratori mòbil. Ho faran per franges d’edat, ordre alfabètic i se’ls notificaran els resultats per mitjans telemàtics en un màxim de 72 hores. Les úniques excepcions que podran eludir les proves sense conseqüències pràctiques, seran aquelles persones que puguin acreditar haver passat la malaltia o que disposin d’una prova PCR o TMA negativa amb una anterioritat de sis dies abans de la data d’inici del curs escolar, que serà el dia 9 de setembre.
Els primers a protagonitzar el retorn als centres seran els alumnes de maternal, primera ensenyança i de la Universitat d’Andorra (UdA). En segona instància, el dia 11 s’incorporaran a les aules els alumnes de sixième del sistema educatiu francès i el dia 14 els de segona ensenyança, batxillerat, formació professional, programa Focus 16-20 i programa Fent Camí. En aquesta línia, la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, va recordar que els centres educatius han preparat tres escenaris possibles per aquest curs escolar 2020-2021 que començarà d’aquí a 15 dies: «el que iniciarem per unitats de convivència, un amb reduccions molt extremes o, fins i tot, l’escenari d’un segon confinament que obligui a seguir les classes telemàticament». A més, la titular d’Educació va afegir que el ministeri ha preparat la logística davant les necessitats que puguin sorgir en aquestes situacions per resoldre problemes logístics.
Més enllà de l’Administració general, des dels comuns de cada parròquia també s’hauria treballat en aquesta línia i se cedirien espais per mantenir la continuïtat de les classes tal com determinen els protocols sanitaris. Per exemple, per a centres que no tenen un nombre molt elevat d’aules i requereixin establir la divisió de les unitats de convivència.
«Brots en tindrem segur»
A l’aula caldrà fer grups estables que comptaran entre una vintena i una trentena d’alumnes, aproximadament. D’aquesta manera, en cas de detectar algun cas positiu s’aïllarà tot el nucli i permetrà un rastreig de contactes més acurat. I és que, segons va explicar el ministre de Salut, «brots en tindrem segur, no podrem aïllar el virus però, si no ho féssim [el cribratge], en tindríem molts».
És per això, que es preveu seguir fent cribratges durant el curs escolar per disminuir el risc de contagi. En aquesta línia, Benazet va valorar que seria positiu efectuar-les mensualment, ja sigui a un petit grup de la comunitat educativa.
A més, el protocol no només contempla els grups definits sinó que també registra les activitats extraescolars dels alumnes per controlar la transmissió en cas que «qualsevol cas entri en una aula». No obstant això, en cas que sigui un professor, el que resulti positiu, els ministres Benazet i Vilarrubla van valorar que no caldria aïllar tots els seus alumnes sinó que es procediria a l’estudi de contactes pertinent.