Ahir dimarts es va celebrar la XXIV edició del cicle de conferències de L’Empresa Familiar Andorrana, «Els riscos per a l’empresa familiar i els seus accionistes», on la directora ESG del bufet Cuatrecasas i responsable de la pràctica d’empresa i drets humans, Elisabeth de Nadal, el pèrit judicial informàtic forense, Bruno Pérez-Juncà, la presidenta de la comissió de climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial, Manola Brunet, van analitzar i advertir de la gran perillositat per a l’empresa familiar i l’impacte que produeix en aquestes el respecte pels drets humans, el canvi climàtic i la ciberseguretat en el dia a dia de les empreses. Aquestes tres temàtiques són considerades claus en el desenvolupament futur que han de dur a terme les empreses per tal d’adaptar-se de la millor forma possible als escenaris futurs i poder ser competitives en el llarg termini.
La directora De Nadal va fer èmfasis en la necessitat del fet que l’activitat de les empreses familiars vagi en concordança amb el respecte i tolerància cap als drets humans i la conservació del medi ambient. De Nadal considera que, actualment, les empreses tenen «a l’agenda gestionar adequadament els riscos i impactes que tenen a l’exterior, tant a les persones i els seus drets com al medi ambient», a més de valorar una evolució normativa positiva, passant de regles voluntàries a d’altres amb caràcter d’obligatori compliment. Les normatives han avançat a un punt òptim on es destaca, segons la directora, el deure d’identificar, prevenir i mitigar els impactes de les empreses en el medi ambient i els drets humans. A més, va recalcar que els efectes de les accions produïdes per les empreses en aquestes matèries tenen un efecte fora de l’entorn domèstic i local. De Nadal va exemplificar la situació que s’està produint en els països de la Unió Europea (UE), esmentant que «la UE està dient a les empreses: heu de tenir estàndards de conductes en matèria mediambiental i de drets humans quan opereu arreu del món, teniu el deure de vigilar no només les mateixes accions sinó tota la cadena de valors» i va emfatitzar en que aquests estàndards «viatgen amb l’empresa».
Tot seguit, el pèrit judicial informàtic, Pérez-Juncà, va advertir sobre la gran perillositat que resideix en els ciberatacs en l’època actual. Va explicar que les tecnologies han esdevingut una problemàtica des de molts punts de vista a banda de les empreses, esmentant que les persones «hem perdut la humilitat tecnològica», arribant al punt de què ja «no es té ni idea del que es compra». Com a solució, Pérez-Juncal va recalcar que el més important és la prevenció, la formació i la conscienciació, especificant l’àmbit de la ciberseguretat. Segons dades dels Mossos d’Esquadra, «el 60% de les empreses que pateixen un ciberatac han de tancar», tal com va exposar el ponent, advertint al públic de què «hi ha més espionatge del que us podeu imaginar» tant a petita com a gran escala. És per aquests motius que Pérez-Juncal considera altament necessari que «hem d’evolucionar i fer un salt en la ciberseguretat, cap a la confiança zero», a més d’impulsar el «doble factor de verificació».
Finalment, la presidenta de la comissió de climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial va destacar els greus impactes que pot tenir el canvi climàtic en l’escenari socioeconòmic. Brunet va esmentar que, tot i l’existència històrica dels canvis en la climatologia, l’actual canvi climàtic té l’agreujant de la velocitat en la qual s’està produint, tenint com a principal accelerador l’activitat humana. Segons Brunet, l’augment d’un grau en menys de 60 anys és un fenomen que «cap sistema pot adaptar-se a aquesta rapidesa amb què s’estan produint els canvis». Els Pirineus és una zona que s’ha vist afectada especialment, destacava la presidenta, on s’observen dades decreixents de les precipitacions i les temperatures estan experimentant un auge de 0,42 graus. Brunet declarava que «no m’agrada ser catastrofista, però el cert és que nosaltres patirem costos socials i econòmics importants», va destacar, tot qüestionant si es poden assumir aquestes dificultats. Respecte com les empreses s’adapten a aquest canvi, Brunet va destacar que algunes han estat «pioneres» i han aplicat «tecnologies de descarbonització». Tot i així, la presidenta emmarcava el paper d’algunes empreses que han esdevingut pioneres en aplicar tecnologies de descarbonització, posant en pràctica aquestes «molt abans que els polítics», segons va explicar la directora de la comissió climatològica de l’Organització de Meteorologia Mundial, ahir a la conferència de l’Empresa Familiars Andorranes.