La Generalitat de Catalunya ha acceptat la petició del Principat per a assimilar-se a la comarca de l’Alt Urgell. Ho va anunciar ahir al matí la consellera de Presidència de l’organisme català, Meritxell Budó, mentre que declarava el retorn al confinament comarcal pels nacionals de l’estat veí, ja que la situació epidemiològica es complica. Tot i això, a partir del dilluns, dia 21, els residents i nacionals andorrans podran circular arreu de Catalunya sempre que visitin un familiar, comptin amb una segona residència en aquest territori o bé hagin fet una reserva en un allotjament turístic. Unes flexibilitzacions que també gaudiran els ciutadans catalans que vulguin visitar Andorra i que es preveu que tinguin vigència fins al dia 11 de gener. Tanmateix, el cap de Govern, Xavier Espot, va puntualitzar, durant la seva compareixença ahir a la tarda, que serà el pròxim dia 28 quan es «farà un punt de la situació epidemiològica» i, per tant, es decidirà si es modifica aquesta normativa.
Per a desplaçar-se serà necessari dur un certificat d’autoresponsabilitat que es pot descarregar al web de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera, Espot va incidir en el fet que les autoritats catalanes hagin adoptat excepcions pel que fa a les restriccions de mobilitat i així, decidint assimilar Andorra a la comarca alt-urgellenca en tant que «són excepcions que ens permeten donar oxigen a la nostra economia i a les nostres relacions familiars». En aquest sentit, més enllà de fer valdre la possibilitat de les retrobades familiars durant les festes nadalenques de molts residents del país amb parents al territori veí, el cap de Govern va celebrar l’esperada arribada de turistes per la frontera del riu Runer.
De fet, en fer-se pública la notícia, Andorra Turisme va optar per engegar una campanya informativa al mercat català per donar a conèixer aquestes noves condicions de mobilitat, que permeten accedir al Principat a tota la població de la comarca de l’Alt Urgell sense limitacions, així com a la resta de catalans que compleixin els requisits especificats. En concret, la divulgació ja s’ha activat en els perfils de les xarxes socials d’Andorraworld i la pàgina web de Visitandorra, tot i que també es farà a través de publicitat digital als mitjans de comunicació catalans del grup Godó, el grup Prisa, al Periódico de Catalunya o a l’Ara.cat, així com mencions a les emissores Rac1, els 40 Principals i a les xarxes socials adreçades al mercat català. Aquesta durarà fins al dia 27 de desembre, ja que l’endemà, dia 28, arrencarà la campanya per promocionar el país aquesta temporada, que va presentar la ministra de Turisme, Verònica Canal, a finals de la setmana passada. En aquesta s’hi ha invertit prop de 3 milions d’euros (2,9 milions) i repeteix la fórmula desenvolupada per la temporada d’estiu: equilibrar el contingut promocional dels serveis que ofereix Andorra i difondre la seva situació epidemiològica.
A França sense límit però amb toc
Insistint en les bones relacions bilaterals amb els estats veïns, Espanya i França, el cap de Govern també va recordar que els residents i nacionals del Principat poden accedir al país gal sense limitacions més enllà del toc de queda que les autoritats franceses han retirat la nit de Nadal, 24 de desembre. «És important que les persones que venen a Andorra pernoctin o si no que facin el necessari perquè abans de les 20.00 hores hagin retornat als seus domicilis», manifestava Espot, que també alertava que els andorrans que visitin l’estat francès romanguin de 20 hores a 06.00 hores en les seves residències o allotjaments.
Amb tot, Espot va emfatitzar en la flexibilització d’aquestes mesures per part dels països veïns, que permeten que «hi hagués més permeabilitat des de la perspectiva familiar, comercial i econòmica». Així, va recalcar que els establiments «del Pas de la Casa i les valls centrals ja han notat que s’ha incrementat el nombre de turistes francesos». Des del Govern, però, reconeixen que han estat mesures fruit d’un fet «no gratuït» i és resposta «d’haver pres una decisió lleial» amb l’estat gal en relació amb endarrerir l’obertura dels camps de neu al país.
La Covid-19 es cobra un nou mort i registra més de 50 contagis
El Principat registra una vuitantena de defuncions per coronavirus des de l’inici de la pandèmia. La darrera la va notificar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va especificar que era un home de 71 anys i que els morts de la segona onada arriben a 27. A més, va especificar que s’han detectat 53 nous casos. En concret, el nombre de casos totals ascendeix fins als 7.519 (6.661 durant la segona onada), els casos actius se situen en 520 i les altes totals arriben a 6.919. La mitjana de casos detectats durant els darrers tres dies és de 35 i, si es tenen en compte els darrers cinc, la xifra és de 36,2. Per això es preveu una taxa de reproducció del virus inferior a l’anunciada el dimecres (0,99). Pel que fa a la pressió del sistema sanitari, hi ha 17 ingressats a planta i dos a l’UCI. La població escolar compta amb 26 aules sota vigilància: 10, aïllades totalment i 16 de manera parcial.