L’ Associació Protectora d’Animals, Plantes i Mediambient d’Andorra (Apapma) va presentar ahir una denúncia a la Batllia contra els responsables i els propietaris de Naturlandia per la mort de l’os Torb.
Segons va detallar el president de l’associació, Carles Iriarte, amb la sanció administrativa de 6.000 euros que va interposar el Govern el passat 8 d’agost a Camprabassa (societat gestora de Naturlandia), «no n’hi ha pou». Per tant, «creiem que s’havia de recórrer a la via judicial».
Apapma considera que no s’han interposat els càstigs adients i que cal demanar més «responsabilitats». Per tot, reclama que la Batllia determini «fins quins càrrec s’ha d’arribar». En aquest sentit, Iriarte va destacar que la denúncia no s’ha interposat directament contra el comú, però que –com se sap– la corporació és una de les propietàries del parc, per tan, «veurem si la justícia decideix incloure’ls o no».
Tancament del parc / Una de les mesures immediates que demana l’associació és el tancament definitiu del parc o –si més no– fins que s’esclareixi per on es va escapar l’os, «ja que a hores d’ara ningú ens ha sabut explicar per on va sortir l’animal». A més, «tampoc ens poden garantir que aquest fet no tornarà a passar», va puntualitzar Iriarte.
Precisament, el president d’Apapma considera que és «molt greu» que no es pugui donar seguretat al cent per cent i remarca que el dia dels fets «no va passar res més perquè no hi havia gent al voltant. Doncs cal recordar que Naturlandia rep molts escolars i turistes, i qui sap que hagués pogut passar si hagués estat un dia concorregut»».
De fet, Iriarte recorda que –des de la inauguració– l’associació es va posicionar en contra del parc d’animals i en va demanar la seva clausura. I és que el president considera que Naturlandia «es dedica a explotar els animals» i que en cap cas és una empresa ecologista o que té cura de la fauna que acull.
Els motius / L’associació basa la seva denúncia en les negligències que va detectar el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat després d’analitzar tots els fets. Una de les actuacions més greus que es van produir és que es que no es van realitzar les tasques diàries d’inspecció ocular i que no es va mantenir l’os dins el tancat.
Com a conseqüència, es va ocasionar el dany irreparable de la mort de l’os, a més de la conseqüent transcendència social del fet. A més, el departament va constatar que el parc d’animals disposava de prou mitjans humans en el moment de l’incident com per poder aplicar el pla d’emergència establert i no haver d’actuar de forma impulsiva. Tanmateix, es va cometre una infracció greu en relació a l’incompliment de les condicions d’atorgament de l’autorització de nucli zoològic, per la manca de manteniment en diversos elements i indrets del recinte del ossos, per no tenir operatiu el recinte destinat a l’aïllament sanitari i per la manca de manteniment de les tanques elèctriques.
A tot s’hi suma que la xarxa metàl·lica del tancat no estava subjecta al terra i que les distàncies mínimes entre la primera tanca elèctrica i el terra no complien amb les condicions de l’autorització. Així mateix, els inspectors no van poder esbrinar si la tanca estava electrificada en el moment de la fugida o no.
A l’espera dels informes / Apapma continua a l’espera que l’Executiu els faciliti els informes tècnics del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat que van determinar les sancions incoades a la societat Camprabassa.