Amb l’objectiu de valorar la feina que s’està fent al país en matèria d’educació en una ciutadania democràtica, una delegació del Consell d’Europa ha visitat entre aquest dilluns i dimarts el país. El cap de la Divisió d’Ensenyament Superior i Recerca del Consell d’Europa, Sjur Bergan, ha valorat de manera satisfactòria el treball que “s’ha fet, s’està fent i es farà”, destacant el fet que “Andorra és molt bon exemple”. Tal com ha recordat el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, aquesta feina es duu a terme no només a l’escola andorrana sinó que també ha tingut un trasllat a la Universitat d’Andorra, on el bàtxelor en Ciències de l’Educació es fonamenta en aquestes competències en ciutadania democràtica i a més, es treballa per oferir un màster en Ciències de l’Educació, que tindrà com a eix aquesta matèria, i que es vol que tingui l’aval del Consell d’Europa per a la seva internacionalització.
Jover ha remarcat que aquest màster es podria oferir de cara al setembre del 2019, després que el consell de ministres aprovés la creació del títol estatal. Ara la Universitat d’Andorra treballa en el programa educatiu amb el suport d’experts del Consell d’Europa que, tal com ha destacat Bergan, han “aconsellat” com pot ser aquest marc educatiu. Jover ha reiterat que la voluntat és que aquesta formació es pugui oferir també a alumnes de fora d’Andorra i creu que l’aval del Consell d’Europa serà clau per a aquesta internacionalització.
La delegació del Consell d’Europa ha visitat l’escola de primera ensenyança de l’escola andorrana de Canillo, la de segona ensenyança d’Encamp i també l’UdA. Bergan ha remarcat el fet que el treball per una ciutadania democràtica estigui integrat no només com una matèria a tractar sinó com a una competència transversal. Ha emfasitzat la importància de l’educació per fomentar la democràcia, de la mateixa manera que ho ha fet Jover, que ha dit que “cal mantenir la societat cohesionada i l’educació és imprescindible” per aconseguir-ho.
Bergan ha manifestat que la visita que han fet a Andorra ha tingut una doble vessant: d’una banda “agrair a Andorra” que s’hagi desenvolupat aquest marc de competències i que hi hagi el recolzament polític fer-ho i, en segon lloc, reconèixer aquesta feina. De la seva banda, Jover ha emfasitzat l’aposta que ha fet el país no només en l’educació sinó en una educació que fomenti societats democràtiques, i ha recordat que això ja es va palesar durant la presidència del comitè de ministres del Consell d’Europa. La feina feta, ha afegit, no s’atura com tampoc la col·laboració amb el Consell d’Europa, ha dit Jover. En aquest sentit, la setmana vinent, el ministre serà present a una reunió del Consell d’Europa a Oslo i allà plantejarà els eixos en els quals ha treballat Andorra. Aquest treball educatiu, a més, es vol fer extensiu als països iberoamericans, gràcies a la presència d’Andorra en fòrums com l’Organització d’Estats Iberoamericans.
Conferència
Aprofitant la seva estada al país, Bergan ha ofert a l’auditori Rocafort de Sant Julià de Lòria la conferència ‘El paper de l’educació en el desenvolupament de la democràcia de les nostres societats per fer front a reptes actuals’. Bergan ha destacat la importància de tenir un ambaixador andorrà al Consell d’Europa, Josep Areny, que prové del món de l’educació. Tot seguit ha explicat les accions que promou el Consell d’Europa per a l’educació en diversos àmbits com els idiomes, la història, la memòria de l’holocaust i la prevenció dels crims contra la humanitat. El cap de la Divisió d’Ensenyament Superior i Recerca del Consell d’Europa ha afirmat que “l’educació és per a nosaltres una qüestió clau” i ha afegit que “no es pot tenir una democràcia sense tenir una dimensió ètica”.