Pot semblar el típic concurs de bellesa, però no ho és. World Top Model arriba, de la mà de l’empresari i president d’Andorrana de Publicacions Enric Dolsa, per primera vegada al Principat com un esdeveniment únic i amb l’objectiu de consolidar-se com un referent en el món internacional del modelatge, fugint d’estereotips que emmarquen la dona dins un prototip estètic únic. Si bé és cert que va a la cerca dels rostres més atractius del país, el certamen pretén desvincular-se de tòpics de misses, oferint a les seves models quelcom més que una nit de glòria damunt la passarel·la. El seu alma mater i director, l’italià Fiore Tondi, assegura que en aquest projecte totes les noies seleccionades hi tenen cabuda: «Una miss no és més que un número. En canvi, a World Top Model s’ofereix de manera individualitzada la possibilitat de treballar en diferents agències d’arreu del món», perquè, segons diu, els gustos d’Europa no són els mateixos que als Estats Units o Àsia, de manera que des de World Top Model s’intenta cobrir tot tipus de cànons. I és que la seva acadèmia només és apta per a les que l’equip de càsting professional creu que realment tenen un futur dins la indústria global. «Les escoles de bellesa són un engany perquè accepten totes les dones, sense cap mena de requisits», afirma Tondi, el què pot generar frustracions a les aspirants a model. Malgrat l’exigència de World Top Model, l’italià reconeix que els preceptes de bellesa internacional estan canviant i ja no es busca a la top perfecta dels anys 90. Ara, a més de l’atractiu físic, una model ha de tenir ètica, personalitat i «alguna cosa a transmetre». Això és, precisament, el que s’oferirà a totes les noies d’entre 18 i 25 anys que es presentin al càsting per representar Andorra a la final mundial de World Top Model que el pròxim 15 de desembre se celebrarà a la ciutat xinesa de Shenzhen.
Representant andorrana
Abans, però, Caldea acollirà l’única desfilada que seleccionarà la guanyadora, en un acte al qual només s’hi podrà assistir amb invitació prèvia. Serà el 4 d’octubre i la localització no és casual: quan Tondi va descobrir l’spa andorrà va decidir que era el lloc idoni, perquè «la bellesa, l’aigua i Caldea es relacionen molt bé en el món de la moda». L’escollida tindrà l’oportunitat d’anar a la cita internacional i la resta podrà formar-se gratuïtament a l’acadèmia de la firma i entrar per la porta gran al món professional del modelatge.
Però World Top Model no acaba aquí. «També premiem tot el món màgic entorn de la dona», explica Tondi, «estilistes, perruquers i fotògrafs» formen part de l’espiral que aspira a trobar el seu propi lloc al Principat. L’objectiu de tot plegat és que Andorra tingui enguany la seva representant per a l’any vinent acollir la final mundial i entrar a formar part de la cinquantena de ciutats dels cinc continents on ja s’ha celebrat el certamen, entre les quals destaquen Milà, Montecarlo, Budapest, Roma o Zuric.
Una passarel·la per a tothom
Tot i que el mes vinent serà la primera vegada que Andorra acollirà un esdeveniment d’aquestes característiques, World Top Model ja va per la seva 28a edició. El seu abast internacional li permet arribar a 300 milions de telespectadors d’arreu, el que també suposa una passarel·la per a les empreses del país que busquin expandir-se o donar-se a conèixer en un món cada vegada més globalitzat a través de l’esponsorització de l’esdeveniment. Tots els col·laboradors, participants i professionals que intervinguin en el procés, fomentaran l’impacte mitjançant les seves plataformes i xarxes socials. L’acte de Caldea, a més, serà presentat per l’actriu i model espanyola Mònica Pont, amb tota la repercussió mediàtica que ella suposa.
World Top Model és, també, el certamen que va catapultar a la fama les mítiques Claudia Schiffer i Valeria Mazza. La propera top podria ser andorrana.