L’agrupació d’associacions en contra de la construcció del telefèric del Pic de Carroi ha empès una nova via d’actuació per tal d’evitar que el giny tira endavant. Després d’una recollida de firmes i d’una campanya a les xarxes per compartir fotos del pic, Andorra Ens Mou ha fet els darrers dies un seguit de publicacions on recullen motius en contra del telefèric. Concretament, les quatre motivacions recollides són: la mediambiental, l’econòmica, la social i la cultural.
Tal com va explicar a EL PERIÒDIC el president d’Apapma, Carles Iriarte, una de les entitats que forma part del col·lectiu Andorra Ens Mou, «la intenció de la iniciativa és donar informació o explicar a la gent que està a favor del telefèric o que no té un posicionament clar, per quines raons i arguments nosaltres pensem que no s’hauria de portar a terme».
Un dels elements més destacats del seguit de justificacions que van publicar és el qüestionament que fan al voltant del que seria «la privatització d’un bé comunal» que a la vegada atempta contra «un entorn natural verge». Aquest fet, contradiu pel grup tant l’enfocament del país amb la candidatura a la reserva de la biosfera, com la presentació d’Andorra com a natura en lloc d’un parc temàtic a la venda pel turisme.
Entrant al detall, pel que fa als motius mediambientals, el col·lectiu recorda l’afectació que podria tenir la contrucció per a espècies com el trencalòs, l’àliga daurada o els isards; el risc de contaminació dels aqüífers proveïdors d’aigua potable d’Andorra la Vella i Sispony; o l’impacte visual amb la modificació del paisatge. Sobre l’economia, el grup recalca que s’haurien de reservar els recursos econòmics per a donar suport a les persones i empreses del país. A més, també recorden que hi ha el risc d’abandonament de les instal·lacions, i proposen una garantia per tal que, en cas de construir-se i quedar en desús, es pugui assegurar la seva retirada i el retorn del paratge a l’estat inicial.
El col·lectiu també es planteja, a nivell social, si aquesta decisió no s’hauria de prendre sota referendum i recalca el «perjudici socioeconòmic» que patirà la parròquia de la Massana amb aquesta infraestructura.
Finalment, destaquen que Carroi és la muntanya que vetlla sobre la capital i és un símbol, en relació amb els motius culturals.
Amb aquestes accions, Andorra Ens Mou vol seguir promovent la seva posició davant del telefèric del Pic de Carroi, i malgrat que Iriarte asseguri que «els joves tenen ganes de sortir al carrer», el context actual fa que «continuem treballant pels nostres objectius de forma virtual» perquè, «abans de qualsevol reivindicació, passa la seguretat sanitària».