- La família de la menor ferida greu a l’estiu entrarà la demanda judicial aquesta mateixa setmana
E. O. G.
SANT JULIÀ DE LÒRIA
- Un trineu deixa enrere un tram on hi ha obstacles propers, que podrien ser la causa de greus accidents Foto: EDUARD COMELLAS
La família de la nena accidentada greu el passat estiu al Tobotronc portarà Naturlàndia davant la Batllia aquesta setmana, o com a més tard, dilluns vinent. Així ho va explicar ahir el pare, Mark Mackay. Però aquesta no és la primera denúncia que rep l’atracció. Un altre afectat explica al web www.andorra.pordescubrir.com que ha patit un accident greu al Tobotronc i que ha posat una denúncia prop la Policia per aquest.
A banda d’aquests dos casos, es desconeix quants accidentats més han portat l’atracció als tribunals. El que sí va assenyalar Mackay és que el web de la plataforma Stop Tobotronc –http://naturlandia.wordpress.com– en poc més d’una quinzena de dies en funcionament ha rebut més de 2.000 visites. A l’entendre del promotor de la plataforma, aquesta xifra demostra que «la gent es solidaritza» i que hi ha preocupació pel funcionament d’aquest giny. Així mateix, va apuntar que molts accidentats «es queden pel camí» i no arriben a fer la denúncia formal, doncs «tot val diners» i «no tothom hi està disposat». Cal entendre, a més, que sovint els accidentats són turistes, i que les despeses que comporta iniciar un procés judicial a Andorra s’eleven i al no conèixer les lleis i els processos andorrans fa més difícil donar curs a la denúncia.
ELS ACCIDENTS / Els dos accidents que, o bé ja estan en curs judicial, o bé i estaran en breu, són similars. Tant en el cas de la filla de Mackay, menor de 10 anys, com el del Samuel, passen perquè un peu els surt del trineu, impacta amb algun objecte i es produeixen greus lesions a nivell del peu i de la cama, amb fractures i lesions greus a nivell de lligaments, fins al punt que el peu queda mig seccionat. En el cas del Samuel, aquest podria arribar a perdre el peu, segons explica en el seu post. La menor tornarà a passar pel quiròfan el proper setembre, segons va explicar el seu pare, que va reconèixer que la nena es va recuperant de les lesions i que gràcies a una «fèrula que li aguanta el peu pot caminar».
Segons assenyala un informe pericial i un altre de notarial, l’atracció incompleix diverses normes de seguretat que estableix el fabricant del giny. Una d’aquestes normes estableix que cal mantenir una distància de 0,7 metres entre la vora exterior del trineu i qualsevol obstacle, i s’apunta com la principal causa d’aquests dos accidents. És precisament això el que denuncien els membres de la plataforma d’afectats en accidents al Tobotronc, que hi ha normes de seguretat que no es compleixen i els responsables de l’atracció no hi fan res per solucionar-ho. «No es poden creuar de braços», critica Mackay. En aquest sentit, ell mateix subratlla que la denúncia no és tant per treure’n un profit econòmic, com per evitar que es continuïn produint accidents. Així, va assenyalar que a finals del desembre hi va haver un altre accident greu, que es va haver d’evacuar amb helicòpter, i que es vagin succeint aquests fets «és el que preocupa».
Hi ha d’altres afectats que han explicat els seus casos i que Stop Tobotronc recull. Molts són fractures de vèrtebres.
EL POSICIONAMENT DEL COMÚ / Des del Comú de Sant Julià de Lòria, accionista majoritari de la societat Camprabassa SA, gestora de Naturlàndia, es vol ser «prudent», va manifestar la cònsol major, Montserrat Gil, per no interferir en la via judicial. De totes maneres, va assegurar que no hi ha irregularitats en el sistema de seguretat, doncs l’atracció segueix les revisions anuals pertinents i s’obtenen els «informes òptims», per la qual cosa l’atracció continua funcionant. Igualment, Gil va denunciar cert «interès que es polititzi» la qüestió i que en aquest giny l’usuari és actiu. Malgrat això, va manifestar que s’assumeixen els accidents i que se seguiran les actuacions judicials corresponents.
Per a més informació consulti l’edició en paper.