Search
Close this search box.
Anna Casanova

A les fosques pel canvi climàtic

Andorra es suma a la campanya voluntària juntament amb 200 països d’arreu del món

Una hora a les fosques. Aquesta és la proposta que llença el Govern per conscienciar de forma simbòlica sobre la responsabilitat que tenim els ciutadans per revertir el canvi climàtic. Una lluita contrarellotge de la qual tots som espectadors i que demana de noves iniciatives per fer efectiva la nostra col·laboració. 

Avui, des de les 20.30 fins a les 21.30 hores, els edificis emblemàtics del país apagaran les seves llums juntament amb més de 200 països d’arreu del món en aquesta 16a edició de l’Hora del Planeta. La iniciativa, impulsada al país per primer cop l’any 2010 pel Govern, FEDA i el Consell General, actualment rep també el suport de la Seu de la Justícia, la Casa de la Vall, Andorra Telecom i tots els comuns.

Segons el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, «des del Departament de Medi Ambient s’ha fet ús de l’eina Andorra Sostenible per informar a les xarxes socials  i als usuaris i, d’aquesta manera any rere any han anat augmentant les persones i les institucions públiques que s’uneixen a l’acció». A més, des de l’aplicació mòbil també s’ha donat suport al repte del World Wide Fund sota el lema #KMPorElPlaneta perquè tothom qui vulgui pugui comptabilitzar els quilòmetres que fa caminant, amb bicicleta o amb qualsevol altre mètode de transport que no produeixi emissions. L’objectiu d’aquesta cursa contra el canvi climàtic era arribar als 40.000 quilòmetres. Fins al moment, s’han pogut comptabilitzar 247.961quilòmetres, és a dir, el que serien sis voltes al món. En aquesta línia, Rossell recorda que «actualment no hi ha cap previsió per treure els cotxes de dièsel i de gasolina de les carreteres a curt termini, però Andorra seguirà la voluntat dels països veïns per frenar la venda dels nous cotxes que emetin diòxid de carboni a partir del 2035». 

D’altra banda, aquesta setmana s’ha celebrat també l’11a edició del Congrés mundial de turisme de neu i de muntanya que ha tingut seu a Andorra. Un dels debats principals que van abordar els representants va ser com convertir el país en un espai més sostenible  i ecològic per als habitants i visitants. La voluntat del Govern per la transició és clara. Però, quins canvis es podrien fer? El secretari d’Estat proposa «instal·lar plaques fotovoltaiques, renovar els edificis per facilitar una millora de la qualitat de bé o aconseguir una major eficiència de la qualitat del sistema de calefaccions per aconseguir ser cada cop més independents a nivell energètic cap a l’exterior».

Ara bé, és molt difícil preveure el futur. No obstant això, la meta és reduïr a la meitat les emissions de CO2 per a l’any 2030. Per fer-ho possible, Rossell anima a «seguir participant en aquestes iniciatives que són molt necessàries per educar sobre l’estalvi i la racionalització per no maltractar recursos en general com l’electricitat o l’aigua».

Per acabar, Rossell insisteix, «des del Govern enviem el missatge de: apaga la llum, participa i ajuda a fer créixer aquesta iniciativa».  

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu