La principal actuació pendent per completar la xarxa separativa d’aigües a Andorra la Vella es localitza a Santa Coloma, en el tram comprès entre la benzinera Antar i el Janer. Aquesta intervenció, que té un cost estimat d’un milió d’euros, permetrà finalitzar el projecte de separativa a Santa Coloma i deixarà només pendents “situacions més quirúrgiques” en altres punts de la parròquia, com ara la connexió d’alguns blocs de pisos. Així ho ha destacat Jordi Cabanes, conseller de Serveis Públics, Medi Ambient i Patrimoni Natural d’Andorra la Vella, qui ha assegurat que aquesta obra es durà a terme durant l’actual mandat.
El conseller ha explicat que el comú treballa de manera coordinada amb el Govern per solucionar altres punts puntuals que encara necessiten intervencions. Cabanes ha subratllat que s’aprofiten les actuacions a la via pública per avançar en la xarxa separativa, sempre que sigui necessari.
Pel que fa a la xarxa d’aigua potable, Cabanes ha anunciat actuacions importants al carrer de Riberaygua, on s’ha detectat que les canonades estan suportades sobre llistons de fusta que podrien provocar trencaments a causa de les vibracions. Aquest projecte s’afegeix a altres intervencions recents, com el canvi de sistema al carrer de la Tartera de Santa Coloma, on la xarxa, molt envellida, havia registrat fuites freqüents.
El conseller ha remarcat que, quan es treballa en la xarxa d’aigua potable, es coordinen les actuacions amb altres serveis, com clavegueres, enllumenat i reg. Així mateix, s’avalua la necessitat de retirar arquetes si es troben en propietats privades, com es va fer al carrer de la Tartera.
Sobre les captacions d’aigua, Cabanes ha assegurat que la situació actual és estable i que no caldran noves captacions excepte en casos extrems. Les reserves de la Comella, la Birena i els pous de l’estadi permeten mantenir els nivells necessaris per abastir la parròquia. Pel que fa a la qualitat de l’aigua, ha destacat que després d’invertir en la captació de la Birena per resoldre problemes amb nivells d’arsènic, la qualitat actual és “excepcional” i compleix els estàndards marcats, segons informa l’ANA.