PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els comerciants volen passar full «d’un 2020 catastròfic» a l’estiu

La UCAT apunta a la fi de les restriccions de mobilitat la millora dels resultats els últims mesos

Per Alba Llacuna

33 Cartrons de tabac en una botiga del país.
33 Cartrons de tabac en una botiga del país. | MARICEL BLANCH

La Unió de Comerciants Andorrans de Tabac (UCAT) comença a veure el futur amb una mica més d’optimisme que fins ara. «El 2020 ha sigut catastròfic i el 2021 ha començat amb una dinàmica molt negativa. Ara, amb la millora de la mobilitat sembla que es comença a veure una mica de llum a l’horitzó», va assenyalar el president de l’entitat, Raül Calvo.

Tot i aquestes millores en els darrers dies, gràcies principalment a la disminució de les restriccions de mobilitat, la «situació encara està molt lluny d’arribar» a les xifres obtingudes abans de la crisi sanitària. «Encara queda molt de camí per fer», va assegurar Calvo. Vista la mobilitat de la gent en quant se’ls ha permès bellugar-se d’un indret a un altre, la UCAT espera que aquest estiu la «mobilitat sigui lliure tant per la part d’Espanya com de França i hi pugui haver una certa normalització de la comercialització de tabac» i començar a remuntar un sector que també s’ha vist afectat per l’absència de turisme en els últims mesos.

Precisament el diferencial de preu amb els altres països és un dels principals reclams per a la venda de tabac als turistes. «Tenim uns diferencials que comercialment poden ser entesos, justificats i correctes per mantenir aquesta activitat comercial i turística», va indicar el president de l’entitat, que veu com els països veïns cada vegada posen més imposicions a la compra de tabac. De fet, França està treballant per endurir la franquícia duanera fins a dos paquets. Sobre aquest fer, Calvo va recordar que «tenim un acord comercial amb la Unió Europea i és el que preval ara mateix. Hi ha una sèrie de franquícies definides, són les que estan en vigor».

En aquest sentit, va recalcar que aquest «tractat amb la Unió Europea té una prevalença sobre qualsevol normativa que hi pugui haver en qualsevol estats membres i això és el que Andorra ha de fer valdre en tot cas i en cada moment», ja que «no s’han renunciat».
Una altra cosa és el futur i les renegociacions de la relació del sector dins la Unió Europea. És en aquest moment, com va apuntar Calvo, quan «es negocien les franquícies, es negocia el futur del negoci del tabaquer d’Andorra i aquí és on realment es traça el camí si volem que aquesta activitat comercial, aquesta activitat econòmica, perduri en el temps, almenys que tingui un horitzó temporal suficient per poder dur a terme les transformacions econòmiques dins de país». 

De fet, com va apuntar el president de l’entitat, Andorra «està negociant un nou acord d’associació, s’haurà de veure quin abast té i si es vol donar un contingut al negoci del tabac», però, segons Calvo, que «ara per ara, s’ha d’entendre que és una activitat, des d’un punt de vista turístic, té una importància molt gran». Tot i això, l’entitat és conscient de quin és el futur del tabac, ja que, com assenyalen, «hi ha una voluntat generalitzada i una línia de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) de buscar la reducció del consum del tabac» i la previsió és que en els pròxims anys «els incentius que hi puguin haver per comprar tabac es vagin veient reduïts».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT