PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut reprèn la vacunació intensa el dijous amb noves dosis de Pfizer

Benazet confirma que és aviat perquè el Govern torni a alleugerir les restriccions a la restauració

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir. | SFGA / JAVILADOT

El centre únic de vacunació del país, ubicat a la plaça dels Braus d’Andorra la Vella, recuperarà l’activitat frenètica aquest dijous, 6 de maig. Això serà gràcies al nou enviament de dosis de Pfizer per part d’Espanya, tal com va afirmar ahir en roda de premsa el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que no va detallar la quantitat de vaccins que arribaran, si bé va indicar que es tractaria d’una «quantitat important» que permetrà recuperar la «vacunació intensa».

D’aquesta manera, el titular de Salut va explicar que «tindrem especial sensibilitat amb les persones fràgils», seguint la pauta marcada al Pla de vacunació, i les primeres cites es donaran a persones amb discapacitats auditives o audiovisuals, ja que «els comporta una dificultat especial evitar la interacció social». Així mateix, també va indicar que s’estava pensant a donar prioritat al personal d’hostaleria, perquè manté molt de contacte amb diferents persones per motius laborals. I, un cop s’hagi cobert a aquests col·lectius, es reprendrà la vacunació amb criteris d’edat i inscripció, ja que Benazet va recalcar que no es pot triar vacuna, així que la gent que en el seu moment va rebutjar la vacuna per tractar-se de la d’AstraZeneca, ara «els farem esperar». «Ens ha arribat un paraigües que són les vacunes i són totes molt segures. Ens hem de vacunar perquè, si no, no sortirem de la pandèmia», va declarar el ministre.

Per aquest motiu, el titular de Salut es va mostrar «optimista» de cara a poder acabar el maig havent vacunat «àmpliament al 50% de la població vacunable». Actualment, el percentatge correspon al 37%, mentre que els inscrits a la plataforma per ser vaccinats suposen el 61%. De fet, assolir el llindar del 50% de vacunats és important de cara a fer un pas endavant interessant de cara a les normes de seguretat que té a veure amb l’ús de la mascareta. I és que Benazet va assegurar que aleshores es podria començar a aixecar progressivament l’obligatorietat de l’ús en contextos específics, com a la via pública o en reunions de persones immunitzades.

Menys de 400 actius

Entrant al detall de l’actualització epidemiològica, el ministre va informar que s’havien detectat 13 nous positius en coronavirus, situant el total d’infectats al Principat en 13.295. Així mateix, ahir es va rebaixar en 27 persones els casos actius, fins a les 375, de les quals 17 restaven ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 14 a planta i tres a l’UCI, un d’ells ventilats. 
Seguint l’actualització, Benazet també va detallar que el total d’altes atorgades eren 12.793; que les defuncions per la Covid-19 sumaven 127 òbits; i que la Ro se situava en 0,94. Sobre la població escolar, ahir hi havia 26 aules en vigilància activa –nou de total i 17 de parcial–, i 26 classes més en vigilància passiva. Per tot plegat, el ministre va recalcar que les positivitats marcaven una línia en «dents de serra», amb jornades de cúmuls de diagnòstics i d’altres on es tornaven a relaxar les xifres, corresponent al «comportament normal que ha de fer la pandèmia quan ja hi  ha una part de la població vacunada, que fa de tallafocs dels contagis».

Sigui com sigui, aquest context, pel Ministeri de Salut i el Govern, no constitueix la suficient seguretat per tornar a implementar alleugeriments de les mesures de sectors com la restauració, que des de l’ampliament de l’aforament el darrer dimecres demana poder estirar l’horari d’activitat fins a les 21.00 hores, en el cas concret dels bars. Per això, Benazet va assegurar que «no ens plantegem moure els horaris» i va apuntar que «s’han aixecat unes restriccions que creiem que són bones per aquest sector econòmic», marcant un horitzó d’almenys dues setmanes abans de fer noves modificacions al respecte. «No prenem les decisions per pressió d’un sector econòmic. Seria el nostre desig satisfer les peticions, però hem de prendre les mesures en funció de criteris de seguretat», va destacar el ministre, que també va declarar que «tothom té ganes d’anar al bar a l’hora que vulgui, però ja hi arribarem; demanem una mica de paciència perquè estem davant d’una pandèmia, no és una broma», va sentenciar. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT