PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Fins a sis persones per taula a la restauració i en trobades privades

L’Executiu relaxa les mesures per la davallada progressiva de la incidència epidemiològica

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la seva compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la seva compareixença d’ahir. | SFGA / CESTEVE

El Govern va decidir ahir alleugerir les restriccions de seguretat per la Covid-19, després d’haver evidenciat un descens de la pressió hospitalària i una menor incidència generalitzada de la pandèmia les darreres setmanes. Així ho va informar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la seva compareixença per fer l’actualització sanitària ahir a la tarda. El ministre va recalcar que aquesta millora està influïda per l’efecte positiu de l’avenç de la vacunació, si bé va deixar clar que «això no vol dir que la crisi sanitària estigui resolta», per això «tot i que permetem certa distensió, demanem a les persones que mantinguin la precaució», també aquelles vaccinades fa menys de tres setmanes.

Una de les mesures més destacades té a veure amb la restauració i les persones que poden seure plegades a taula. En aquest sentit, s’amplia de quatre a sis el màxim de comensals per als restaurants; i en el cas dels bars, s’estableix el límit de sis persones a l’exterior i quatre a l’interior per taula. Així mateix, en el cas dels nuclis convivents, es permet donar servei a més de sis comensals. 

En una línia similar, també s’augmenta de quatre a sis les persones que es poden agrupar en trobades privades, per exemple en domicilis. Igualment, s’amplia a sis el màxim de persones que poden coincidir en les sales de vetlla. I en el cas de les celebracions –casaments, batejos, etc.– en els espais expressament destinats a aquesta funció, es podrà acollir un màxim de 100 persones a l’exterior i 40 a l’interior, si bé no es permeten activitats de cant o ball i el consum de menjar o beure s’ha de fer sempre a taula.

Encara pel que fa a la modificació de les normes, en els casos d’esdeveniments esportius i culturals, es permetrà l’accés del públic amb un aforament màxim del 50% a l’exterior i del 30% a l’interior, que pot augmentar fins al 50% si es fan tests diagnòstics ràpids a l’entrada. Per últim, s’estableix una capacitat del 100% al transport públic, que haurà de seguir ventilant, desinfectant, obligant a fer ús de la mascareta, i disposant de gel hidroalcohòlic.

Arriben 3.000 dosis més

Pel que fa a l’actualització sanitària, Benazet va detallar que estava previst que arribessin les 3.000 dosis corresponents a les segones vacunacions fetes amb el vaccí d’Oxford al Principat provinents de França. Aquestes vacunes s’aplicaran al juny, si bé el ministre segueix confiant que pròximament, arribaran més dosis. D’aquesta manera, ahir hi havia més de 28.000 persones vacunades amb almenys la primera unitat, representant més del 30% de la població andorrana, i que segons el titular de Salut, «clarament es veu reflectit en la davallada progressiva dels ingressos». En qualsevol cas, i preguntat per l’augment de les inscripcions coincidint amb la finalització dels vaccins anglesos, Benazet va assegurar que, un cop s’hagin vacunat les persones vulnerables dins la fase 4, s’aplicaria un criteri per ordre de registre per «no donar peu que la gent triï la vacuna».

Sobre l’actualització de dades, el ministre va lamentar la mort d’una dona de 62 anys ingressada a l’UCI, que elevava a 125 els traspassos per la Covid a Andorra. Així, en la jornada d’ahir, es van confirmar les infeccions de 27 persones més, elevant el total a 13.148. Els actius corresponien a 433 persones, de les quals 14 estaven ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: set a planta i set a l’UCI, cinc d’ells amb ventilació mecànica. Finalment, la xifra d’altes era de 12.590; la taxa de reproducció era de 0,89; i les aules en vigilància eren 69: 44 d’activa –19 total i 25 parcial– i 25 de passiva.

Per últim, el titular de Salut també va anunciar que Andorra determinaria restriccions per a les persones provinents de l’Índia per la forta afectació de coronavirus que pateix el país asiàtic. «És un país molt gran amb una interacció molt intensa i un baix nivell de vacunació», va recalcar Benazet, que va augurar limitacions similars a les establertes pel Brasil i Sud Àfrica.

PUBLICITAT
PUBLICITAT