PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els contagis continuen a la baixa amb 26 nous positius

Les vacunes estan gairebé esgotades i s’esperen noves dosis

Per El Periòdic

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, durant la roda de premsa d’actualització sanitària.
La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, durant la roda de premsa d’actualització sanitària. | SFGA/JAViladot

Els contagis de Covid van disminuir durant les últimes 24 hores, segons va apuntar ahir la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, durant la roda de premsa d’actualització sanitària. Els nous casos registrats van ser 26, 10 menys que el dia anterior, i els casos actius són 443. Mas va apuntar al fet que es tracta «d’una mostra més de la clara tendència a la baixa» en la transmissió del virus. Pel que respecta al nombre total de casos, la xifra des de l’inici de la pandèmia és de 13.086.

Des del Govern van informar que el nombre d’altes és de 12.519. Així, el total d’hospitalitzats és de 17 pacients, dues menys que el dia anterior. D’aquests, vuit estan en planta, mentre que altres nou romanen a l’UCI, dels quals, cinc necessiten ventilació mecànica. A la planta Covid del Cedre, no hi ha cap ingressat, segons va apuntar Mas. D’altra banda, no va haver-hi cap defunció, i per això la xifra es manté en les 124, després d’haver registrat l’últim divendres la mort d’un home de 78 anys.

Les aules de vigilància activa a les escoles del Principat també s’han reduït. Després d’haver anunciat un total de 48 dissabte passat, es va iniciar una línia descendent i les últimes dades van apuntar a un total de 40 aules. D’aquestes, 19 es mantenen en vigilància total, mentre que 21 estan en vigilància parcial. A més, 29 aules es troben sota vigilància passiva. Cal destacar que divendres passat, Mas va explicar que «s’estaven confinant aules amb un sol contagi» a causa de, entre altres factors, «l’agressivitat de la soca britànica, que contagia més ràpidament».

Quant a la vacunació, Mas va mostrar la seva satisfacció, ja que amb les últimes 807 administrades, s’ha aconseguit el 30% de la població vacunada, almenys, amb la primera dosi. Ara, Andorra es manté a l’espera de rebre noves vacunes, ja que «tan sols queda una quantitat molt petita». Aquestes «aniran destinades al Cedre i al centre penitenciari». En aquest sentit, Salut espera que les pròximes dosis arribin durant el mes de maig a través dels països veïns. «Tenim conveni amb França i Espanya en el marc de la Unió Europea. Pel que respecta a Covax, no esperem rebre cap en les pròximes setmanes», va apuntar Mas, qui també va assegurar que no coneixen les condicions de les vacunes que arribaran de Portugal.

Les inscripcions per accedir al vaccí és un dels punts en els quals està treballant el Govern en els últims dies, amb la intenció que els ciutadans puguin conèixer els requisits i la manera de fer-ho. En aquesta línia Mas va assegurar que estan molt satisfets amb la resposta de la població. D’altra banda, va explicar que «no té constància del percentatge de gent que s’ha negat a posar-se la vacuna». Sobre aquest últim aspecte, va deixar clar que no creu que «el tipus de vacuna estigui sent un condicionant per a rebutjar la dosi». 
Un altre dels temes tractats va ser el de la suavització de les restriccions. D’aquest punt, l’experta en salut va explicar que el Govern té «diverses peticions del sector de la restauració». La majoria d’elles es basen en «l’ampliació del nombre de comensals per taula i la possibilitat de tancar una hora més tard». No obstant això, ara com ara no s’ha pres cap decisió. «Encara és molt recent l’estabilitat a la baixa que tenim, però, aviat prendrem decisions», va explicar Mas. 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT