PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

«Les ajudes de FEDA el 2020 per fer front a la Covid són de 3,5 milions»

Entrevista a la directora general adjunta de FEDA, Imma Jiménez

Per Alba Llacuna

La nova directora general adjunta de FEDA, Imma Jiménez.
La nova directora general adjunta de FEDA, Imma Jiménez. | A. ll.

La nova directora general, Imma Jiménez, fa un repàs de què ha estat la seva arribada al càrrec i els reptes que afronta l’entitat.

–Fa uns mesos que va assumir el càrrec de directora general adjunta, quin serà el rumb que impulsarà per FEDA?
–Junt amb l’equip directiu, sobretot fer la transformació del model energètic del país i, en la part activa que té FEDA, potenciar les energies renovables, donar resposta a cada cop un client més exigent en matèria d’energia. Els objectius serien dur  a terme aquests canvis i liderar-lo junt amb la resta de l’equip directiu.

–Quins canvis creu que es necessiten fer en matèria energètica a escala de país i de FEDA?
–En l’àmbit de país, sobretot, potenciar les energies renovables que ja hem començat amb el fotovoltaic a Grau Roig, en el qual aquest estiu es començarà a instal·lar les plaques, i que són unes instal·lacions que tenen molt de potencial. Fins ara serà un dels camps solars més gran del país. Aquestes mesures ens han d’ajudar a veure quines tecnologies són les més adients per un entorn d’alta muntanya. Després hi ha una aposta per l’eòlic; creiem que té molt potencial i la idea és amb tres anys incrementar en un 40% la producció al país d’energia renovable.
FEDA ha de tenir un rol actiu en aquest canvi de model energètic; alhora, ha d’incentivar accions empresarials perquè tinguin oportunitats les empreses també a participar en aquest model, com a dinamitzador.

–Andorra té molt marge de millora en energies renovables?
–Hi ha una necessitat de reduir la nostra dependència exterior, perquè aquesta encara és important i s’ha de reduir. La inversió privada també ha d’agafar aquest rol d’invertir en energies renovables.

–Quin seria el punt o punts que li costarà més a Andorra en aquesta transformació cap a les energies renovables?
–No hi veig cap en concret, perquè estem entrant en l’eòlic i el solar. En els dos àmbits hi ha oportunitats. És veritat que tenim un entorn que s’ha d’estudiar per veure que és més viable tècnicament i més viable econòmicament.

–I respecte a possibles limitacions?
–Unes d’aquestes són els pics de preu. Quan parlem de pics de preu, volem dir que en moments determinats els pics de preu de compra d’energia són elevats i corresponen als moments de més demanda; estem parlant de temporada d’hivern, quan fa molt fred, amb temperatures baixes. El que sí que s’està fent des de FEDA respecte a aquesta dependència cap a l’exterior és comprar energia que és producció pròpia. En el circuit de la central produïm en moment de pics de preu, així com apostar per temes de cogeneració. Aquesta cogeneració, a banda de generar calor, també genera electricitat i ho fa en temporada punta d’hivern, quan hi ha més demanda elèctrica. Això ens ajuda, per una banda, a reduir aquesta demanda elèctrica i, per altra banda, molts clients poden tenir una alternativa de passar-se de calefacció de gasoil a calefacció elèctrica; l’alternativa és més sostenible en aquest context de transició energètica.
Per incidir per reduir aquest impacte de preus el que fem, ho vam fer amb França i amb Espanya, la compra d’energia excedent, els BPAs, que són contractes a llarg termini, que garanteixen en aquest temps, una variabilitat en la compra d’energia i FEDA es garanteix un abastiment d’energia; en concret, amb aquest sistema ens garantim el 30% d’energia del 50% que s’ha de comprar.

–Com han fet front a la Covid? Com ha afectat a FEDA?
– En el sector públic s’ha vist menys afectat que el sector privat, pel que fa a l’impacte econòmic. Sent un servei públic i essencial no ens ha afectat tant, però sí que hem pres mesuren per ajudar empresaris i autònoms del país. Pel que fa a consum global d’electricitat, el 2020 va baixar un 10,5%, però hem pujat la producció. És veritat que en l’àmbit d’ajudes nosaltres sí que hem hagut d’adaptar molts processos per donar resposta a aquestes ajudes que necessitaven els empresaris. Pel que fa a particular, no hi ha talls per impagament de subministrament, facilitar ajornament en els pagaments de les factures i, respecte a les mesures destinades a empresaris i autònoms, quan va haver la parada global, totes les empreses que van aturar la seva activitat tenien ajudes d’entre un 80 i un 100% en la seva factura elèctrica; després, en la segona onada, empreses que ja estaven en funcionament, però tenien una reducció de la seva activitat important amb personal en ERTOs, també van rebre aquest tipus d’ajudes. Aquesta ajuda directa va ascendir a uns 3,5 milions d’euros.

–En l’àmbit de particulars s’ha notat molt aquest impacte de la Covid?
– Sí que s’han demanat més ajornaments de pagament de factures de persones que tenien dificultats per pagar-les perquè els hi havien reduït el seu salari. Un petit increment, però no excessiu.

–FEDA ha hagut de fer alguna reestructuració dins l’entitat per la Covid?
–Per sort, no; és veritat que amb el context en què estem se’ns demana un pla de racionalització, però va encaminat a optimitzar processos i donar resposta a totes les demandes. FEDA no ha canviat gaire pel que fa a nombre d’empleats i estem fent molts més negocis dels que fèiem. El sector elèctric està molt més present en la societat en temes de calefacció elèctrica, de mobilitat; el negoci va canviant i l’estructura no l’hem fet més gran. El pla de racionalització és per poder donar resposta a tots aquests reptes. Per poder-ho fer hem de mirar quines coses aporten valor i es poden fer des de FEDA, quins es poden fomentar i que les faci el sector privat i preparar la nostra organització per tots aquests reptes i noves vies de negoci. 

–Una dona que ocupa aquest càrrec, hi ha diferència entre home i dona?
–No passa res, no ens ha de fer por. És igual que l’ocupi un home o una dona, ja que hauríem de tenir les mateixes responsabilitats. Per mi és un orgull; crec que les dones haurien d’estar més representades en tots els òrgans de decisió, que és el que hauria de ser.

–Dins de FEDA tenen un pla específic per equiparar homes i dones?
– Jo quan vaig entrar a FEDA, el 12-15% de la plantilla eren dones, poques dones en llocs tècnics i cap dona en òrgans de decisions. Hi ha hagut una evolució en aquests últims anys, tenim una presidenta, que és dona; tenim més dones que homes en el comitè direcció, que quan jo hi vaig entrar era l’única dona. Ara no només estem presents, sinó també donant la nostra veu, donant la nostra perspectiva de gènere, perquè hi ha una manera diferent de gestionar, i tenim paritat en les filials, com a Cetrasa i també a la Capçalera.

–Cap a on vol dirigir o quin rumb prendrà FEDA amb el seu lideratge?
– Soc una persona bastant transparent, bastant integradora i crec que el tipus lideratge que vull fomentar és aquest, molt participatiu, molt obert. FEDA, ja ho estava, però ara està encara més oberta a l’exterior i hem de tenir un rol molt actiu en la societat, se’ns ha de veure més presents. És aquí on està el canvi que hem de fer i que és cosa de tots; no pot venir només d’un equip directiu, ni d’una persona, és una cosa de tots i hi hem de participar; crearem dinàmiques des del comitè per equips de treball transversals per dur a terme aquest canvi, ja sigui amb clients o amb noves àrees de negoci.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT