PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El sector hoteler creu que «no és el moment» de la taxa turística

Andorra Turisme veu «inviable» l’aeroport de Grau Roig que trencaria amb el «turisme de sostenibilitat»

Per Alba Llacuna

Un grup de turistes al país.
Un grup de turistes al país. | EL PERIÒDIC

La Covid-19 ha deixat una forta empremta en tots els àmbits de la societat i el turisme no és una excepció. En aquest sentit ahir es va celebrar una taula rodona, impulsada per Horwath HTL, amb presència de diferents agents del sector del país per debatre cap a on ha d’anar el turisme i els canvis que s’han de realitzar en el sector per reactivar-lo. La introducció de la taxa turística, que actualment no existeix a Andorra, va ser un dels punts de debat i amb visions contraposades; per una banda, els privats la veuen amb bons ulls i «necessària», tot i que consideren que «ara no és el moment d’aplicar-la» a causa de la crisi econòmica, mentre que, la part pública, de mà d’Andorra Turisme amb el seu director general Betim Budzaku, la veu com una oportunitat d’obtenir ingressos extres per «poder realitzar més campanyes» i poder atreure més gent. Tot i aquests punts de vista divergents, tant la part pública com privada van estar d’acord que aquests diners –quan es puguin recaptar– «s’han de reinvertir en el sector» per tal de fer-lo avançar.

La comunicació i la formació i professionalització van ser altres eixos centrals que els agents turístics van posar en relleu com a punt de millora. Referent a la comunicació, des d’Actua, mitjançat Gemma Arribas, i des d’Autèntics Hotels d’Andorra, amb Meritxell Cassi com a ponent, van apuntar a «donar a conèixer una Andorra desconeguda», per tal donar visibilitat a les activitats, sobretot d’estiu, que es poden realitzar al país i que «la gent desconeix».

Per altra banda, i referent a la formació i professionalització, Arribas i Cassi van ressaltar la seva importància per poder oferir un «servei de qualitat i fer viure una experiència al turista que ve». Precisament, i segons van puntualitzar els ponents, a Andorra l’oferta per poder realitzar estudis d’hostaleria és limitada i només hi ha l’Escola Internacional d’Administració Hotelera Vatel i la formació professional del Lycée Compte de Foix. Un punt en què es va deixar la porta oberta a poder treballar amb centres educatius de fora perquè els seus estudiants poguessin venir a fer les pràctiques al Principat.

Les infraestructures i vies de comunicació en el país, l’adaptació al món digital, l’agilització de tràmits governamentals o potenciar Andorra com a destinació saludable van ser alguns dels aspectes que van assenyalar els potents com a punts a treballar per millorar el sector. Un debat on no es va poder evitar parlar del projecte de l’aeroport de Grau Roig, on cap dels agents es va voler posicionar clarament, tot i que des d’Andorra Turisme el consideren «inviable», així com que «trenca amb la idea de turisme sostenible», el qual consideren el futur.

En aquest procés de reactivació del turisme hi ha un punt clau: la vacunació. En aquest sentit, el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT), Àlex Ruiz, va assegurar que «és el primer pas per començar a tenir una reactivació del sector», ja que permetrà una major mobilitat entre territoris i països i, per tant, una major arribada de turistes.
Una reactivació que segons es va indicar en la taula rodona no arribaria fins a l’estiu del 2022. Un futur a curt termini encara complicat pel món de l’hostaleria, tot i que de cara a l’estiu preveuen unes dades similars a les de l’any passat, i l’hivern del 2022 «molt millors que el que acabem de passar».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT