PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espanya i França podrien expedir temporalment el passaport verd

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, dona positiu pocs dies abans de la Cimera

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’ahir. | SFGA / CESTEVE

El passaport immunitari o verd en l’àmbit europeu va prenent forma. I, mentre aquesta es defineix, Andorra ha desenvolupat els contactes exteriors per, d’una banda, poder assimilar el seu certificat al document de la Unió Europea (UE), i de l’altra, trobar una solució transitòria mentre l’eina andorrana es troba en procés d’homologació. Així, segons va explicar el ministre Portaveu, Eric Jover, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, l’Executiu ha desenvolupat tres àrees de treball principal per tal de fer realitat el passaport immunitari i que aquest tingui validesa dins el context europeu.

La primera acció va ser treballar localment en el certificat. Segons Jover, en aquesta taula ja es va treballar «en la perspectiva d’homologar les dades perquè servís per desplaçar-se més enllà de les nostres fronteres». D’aquesta manera, el segon pas va ser establir contactes amb la UE, i en concret, primerament amb els països veïns. En aquest sentit, es va demanar poder mantenir la mobilitat aprofitant el conveni trilateral de lliure circulació, i també trobar el mecanisme per tal que, mentre s’està pendent de la validació del passaport verd andorrà, que aquests països puguin expedir els certificats dels residents a Andorra, o bé, el país pugui tenir accés al seu portal per gestionar-los. Per últim, el ministre Portaveu també va recalcar que en el moment que es va començar a treballar més intensament en l’ens europeu sobre el passaport, i en comprovar que «les consideracions d’Andorra i tots els països tercers no quedaven recollides», es van desenvolupar contactes informals per tal que quedessin recollides. En definitiva, Jover va declarar que «amb aquesta feina, esperem donar el màxim de solucions als nostres ciutadans i que puguin tenir el mateix nivell de mobilitat».

Sigui com sigui, ahir la UE ja va avisar que el fet de tenir el passaport no es traduiria en una lliure mobilitat arreu d’Europa. En aquest sentit, el ministre va compartir que «és una evidència que, més enllà dels certificats, els Estats volen salvaguardar-se d’una situació de futur en funció de la seva situació epidemiològica».

Brot a Afers Exteriors

En relació amb l’actualització sanitària, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar que s’havien detectat 27 casos més, situant els infectats al país fins als 12.641. Entre aquests, s’hi trobaven nou treballadors del Ministeri d’Afers Exteriors, si bé això, en cap cas, «feia preveure modificacions de les activitats per la Cimera», ja que segons el ministre hi ha personal suficient per cobrir els esdeveniments. Poques hores més tard, però, el Govern informava que la pròpia ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, havia donat positiu. Tot i això, des de l’Executiu es va confirmar que Ubach participarà en les pròximes reunions de manera telemàtica i no es preveu cap modificació del calendari d’activitats previst.

La xifra d’actius es va situar en els 531 casos, dels quals 25 estaven ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 14 a planta i 11 a l’UCI, 10 sota ventilació mecànica. D’altra banda, els òbits van restar en 121, i les altes es van elevar a 11.988.

Sobre la campanya de vacunació, ahir es va arribar als 20.300 vaccins administrats, dels quals 15.726 corresponien a primeres dosis. En aquest sentit, Benazet va refermar les paraules de l’ambaixador francès, Jean-Claude Tribolet, confirmant que només restava un document de la farmacèutica Moderna per signar per tal de fer l’enviament dels lots d’aquests vaccins a Andorra, a banda de la segona remesa d’AstraZeneca. Així, si bé el ministre no va establir dates, va reiterar que arribaran aquest mes o el següent. 

Restriccions a l’espai aeri i de circulació de transport de materials perillosos per la Cimera

A proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el Govern va aprovar ahir un decret de restricció temporal de l’espai aeri andorrà amb motiu de la XXVII Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de govern, que restarà operatiu exclusivament pels vols oficials i les emergències. Aquesta mesura restarà vigent els dies 20, 21 i 22 d’abril –el darrer fins a les 14.00 hores–. Cal recordar que es tracta d’una mesura que ja es va impulsar amb motiu de la visita dels reis d’Espanya del passat 25 i 26 de març a partir de les recomanacions de seguretat emeses pel Ministeri de Justícia i Interior.

Així mateix, a la població de Soldeu, es prohibirà la circulació de vehicles de transport de mercaderies perilloses (ADR) inclosos els vehicles de repartiment de gasoil de calefacció i botelles de gas. En aquest sentit, el ministre Portaveu, Eric Jover, va detallar que l’Executiu ja havia avisat a les associacions professionals del sector perquè siguin conscients d’aquesta situació i puguin organitzar-se. Finalment, pel que fa a les mesures sanitàries, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va posar en relleu que requerien proves negatives PCR i TMA per participar als actes i que també es podrien fer tests d’antígens.

PUBLICITAT
PUBLICITAT