PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Liberals aposta per impulsar abans l’Aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell

Magallón considera que hi ha vies per acostar les instal·lacions, per exemple, amb un heliport

Per Lídia López

L’avió d’Andorra Airlines a l’Aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell, fa unes setmanes.
L’avió d’Andorra Airlines a l’Aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell, fa unes setmanes. | Andorra Airlines

Liberals creu que, en aquests moments, «hem de potenciar l’Aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell, que és el que ara mateix tenim». Així ho va expressar el conseller liberal Marc Magallón a EL PERIÒDIC, que també va compartir que «la nostra esperança és que, abans de finals d’aquest any, puguem tenir línies regulars operant a diverses capitals europees». Així mateix, pel que fa al projecte d’un aeroport nacional a Grau Roig, el conseller va declarar que li semblava una «ubicació realment complicada», però volen donar marge als estudis.

Per aquest motiu, pel que fa a la voluntat expressada del Govern d’impulsar les instal·lacions de la Seu d’Urgell, Magallón va dir que «ho defensem de forma ferma» perquè «això ja ho tenim, és una realitat». De fet, el liberal també va apuntar, al voltant de la possibilitat que aviat arribin els primers vols regulars a l’aeroport, que «som coneixedors que el ministre Jordi Gallardo i el Ministeri d’Economia estan treballant de valent perquè així sigui», i per aquest motiu, tenen «l’esperança» que abans que finalitzi l’any hi hagi línies fixes a diferents capitals d’Europa. 

I és que, Magallón va exposar que «tenim clar que per diversificar l’economia i poder atraure talent de més lluny ens cal una arribada aèria». En aquest sentit, el conseller va apuntar a la possibilitat d’apropar aquestes instal·lacions al país: «Encara que no estigui en territori nacional, hi ha fórmules per poder-lo fer més a prop de casa nostra, i hem de treballar al màxim perquè així sigui». En concret, el liberal feia referència a la possibilitat d’establir un enllaç directe entre el Principat i l’aeroport mitjançant un heliport, una opció que podria esdevenir «una solució pels anys venidors», o fins i tot, «podríem pràcticament donar per tancat el tema de fer venir turistes molt més fàcilment».

Marge a Grau Roig

En qualsevol cas, Liberals no vol tancar la porta a la possibilitat d’un aeroport a Andorra. Magallón va posar en relleu que «en els nostres respectius programes dels anys 2015 i 2019, teníem que veiem bé un estudi d’una ubicació plausible dins del territori nacional», però va recalcar que «ha de ser quelcom que sigui realitzable». Per aquest motiu, el conseller va preferir donar temps a la Cambra de Comerç perquè obtingui les conclusions dels seus estudis, i també escoltar els pronunciaments d’organismes com l’Organització de l’Aviació Civil Internacional (OACI), si bé, «a priori, considerem que no serà un lloc fàcil que hi pugui anar i obtenir tots els ets i uts que caldrà per poder tirar endavant un projecte com aquest».

Així mateix, va explicar que la viabilitat d’aquest projecte no es pot «extrapolar amb estudis anteriors», respecte de les conclusions  passades al voltant de l’establiment d’un aeroport en aquella zona, recalcant que «un avió de l’actualitat no té res a veure amb un avió o les característiques que necessitava als anys 90». Per aquest motiu, Magalló va dir que «deixem als experts que ens facin les seves valoracions».

D’altra banda, sobre la iniciativa per fer arribar el tren a Andorra, el conseller va valorar que «mediambientalment és una iniciativa molt interessant, cal veure si hi ha viabilitat econòmica». Així mateix, també va posar en relleu que «l’altre punt feble d’aquesta proposta és que un bon tros va per un territori que no és el nostre, i evidentment aquí ja no depèn de nosaltres». Sigui com sigui, Magallón va considerar que aquesta opció podia contribuir en la reducció de les emissions de CO2, una qüestió que aniria en la línia de la seva aposta mediambiental i pel compliment de la Litecc. A més, el conseller va compartir que Liberals té previst trobar-se aviat amb els promotors de la iniciativa per poder conèixer millor la seva proposta.

PUBLICITAT
PUBLICITAT