Escaldes-Engordany
El fons de jubilació obté una rendibilitat del 2,76% el 2020
Tot i la pandèmia, les reserves creixen en 71,08 milions d’euros i se situen en 1.460
El Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) de la CASS, tot i l’any de pandèmia, va obtenir una rendibilitat dels actius financers del 2,76%, que li van aportar 38,74 milions d’euros. Aquests, juntament amb els 32,34 milions que van aportar els afiliats a través de les cotitzacions, han permès augmentar les reserves d’aquest fons fins als 1.460 milions d’euros.
Tot i el saldo positiu, els ingressos a la reserva de jubilació, però, van patir una forta davallada respecte al 2019; en concret de més del 50%, passant dels 149,55 del 2019 als 71,08 milions d’euros de l’any passat. Tot i això, el president de la comissió gestora del FRJ, Jordi Cinca, es va mostrar satisfet, ja que, com va recordar, «l’objectiu del fons és assolir una rendibilitat superior a la inflació», i aquest s’ha complert –amb una rendibilitat de 2,76, mentre que la inflació va ser del -0,20%–. A més, també va voler recordar que s’han pogut recuperar les «pèrdues latents» que es van registrar en els mesos de març i abril –quan es va arribar als 100 milions d’euros– i que «podien induir al pànic i que calia gestionar amb molta cura» fins a arribar a la rendibilitat obtinguda.
Segons va explicar Cinca, la caiguda dels ingressos venen derivats de la cotització dels assalariats que «ha tingut un impacte en l’excedent que s’ha generat aquest any a la branca de jubilació i, per tant, ens han arribat menys diners dels que inicialment teníem previstos». De fet, es van quedar a més dels sis milions dels 38,4 previstos en un inici.
D’altra banda, el president del FRJ va defensar la política d’inversió duta a terme en la darrera dècada respecte a una «gestió passiva» amb «tots els diners en dipòsits». «Amb una política conservadora, el resultat hauria estat molt inferior al que hem tingut, pràcticament insignificant. Suposaria 260 milions d’euros menys de fons», va afirmar Cinca.
De cara al 2021, el màxim responsable del fons va indicar que mantindrien una línia similar a l’actual. Per tant, l’estratègia passaria per mantenir i augmentar la diversificació geogràfica i de divisa, així com la introducció progressiva d’actius menys líquids; mantenir la visió estratègica de llarg termini; i fer inversió socialment responsable.
Finalment, Cinca va tornar a recordar la necessitat de prendre mesures legislatives que garanteixin la perdurabilitat del fons. És per aquest motiu que va reiterar la importància «d’abordar el debat». Sense voler entrar en quines accions concretes s’haurien de prendre, el president del FRJ va apuntar que són un conjunt de mesures i va assegurar que seran «les decisions amb més transcendència econòmica i social que podrà prendre aquest país».