Escaldes-Engordany
L’StopLab mòbil fa més de 5.500 proves en nou destinacions
La Creu Roja distribuirà als comuns els test del protocol de Nadal
Els dispositius mòbils que el Ministeri de Salut i la Creu Roja van dissenyar per fer arribar les proves TMA arreu de les parròquies va acumular un total de 5.512 proves realitzades als nou emplaçaments on es va desplaçar. Així ho va confirmar a EL PERIÒDIC el director de la Creu Roja Andorrana, Jordi Fernández, que també va lamentar que la ciutadania ha anat perdent interès a mesura que passaven les setmanes.
D’aquesta manera, el dispositiu que va acumular més usuaris va ser el primer, a Encamp, desplaçat per la detecció d’un nombre considerable de casos a l’octubre. Allà es van dur a terme un total de 1.685 tests. El nombre de proves va anar decreixent a les següents destinacions, sumant-se 1.195 a Escaldes-Engordany i 848 a la Massana. Més endavant, es va desplaçar a Santa Coloma, on va atendre a 201 persones, al Pas de la Casa, on va fer 396 proves, i a Sant Julià, amb un tota de 628 tests. Ja al desembre, el dispositiu va visitar Ordino, on va acumular 290 TMA realitzades, 124 més a Canillo, i el darrer d’Andorra la Vella va sumar 145 proves. «Ha estat un dispositiu que ha agradat al ciutadà i va tenir molt bona acceptació i interès al principi, però va anar disminuint la inquietud», va exposar Fernández, que també va considerar que «possiblement, si haguéssim tingut més mobilitat, hi hauria hagut més neguit i s’hauria utilitzat més». Per tot plegat, el director va lamentar que «és una llàstima perquè és un recurs molt fàcil que ha quedat desaprofitat». Sigui com sigui, Fernández creu que l’experiència ha estat positiva.
Així mateix, fins a la data del 15 de desembre, el registre indica que l’StopLab fix de Prat de la Creu ja havia dut a terme 32.393 proves. Així, el sistema s’acostava a les 38.000 TMA realitzades des de la seva posada en marxa.
Centrats en Nadal
Paral·lelament, el director de la Creu Roja va reconèixer que l’entitat s’ha tornat a posar a disposició del ministeri a l’hora de gestionar i desenvolupar el protocol de Nadal que ha dissenyat l’Executiu, i on el paper que desenvoluparà l’entitat serà el d’emmagatzematge i repartiment dels autotest d’antígens als comuns. «És un recurs molt bo per tal de no fer que les trobades es converteixin en un vector de contagi», va recalcar.
Per aquest motiu, Fernández va explicar que per ara no s’ha plantejat el futur de l’StopLab mòbil, i que un cop superades les festes nadalenques, un dels altres elements que es vol reforçar és el cribratge escolar. Així, s’està treballant en ampliar el radi d’alumnes inclosos del cribratge a la tornada de les vacances.