Des que es va declarar el confinament obligatori per part del Govern a causa de la situació d’emergència sanitària de la Covid-19, del dia 14 de març al 15 de setembre, el Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut ha atès més d’un centenar (102) de dones, en situació de violència de gènere, per primera vegada, que contrasta amb la seixantena de casos nous denunciats durant els tres anys anteriors. En concret, durant el mateix període de 2019 el servei va rebre 63 víctimes, essent-ne 60 l’any 2018 i 60 més el 2017. Segons les darreres dades proporcionades per l’Executiu, actualment s’estan atenent 105 dones en total.
Entre els mesos d’abril i maig es va atendre el nombre més alt de dones que pateixen algun tipus de violència: 24 i 26 respectivament. Una cinquantena de víctimes que van fer ús del recurs públic per primera vegada, essent-ne una desena les que ho van fer durant la segona quinzena de març i una vintena el mes de juny. D’aquesta manera, el servei va arribar a atendre 126 dones durant el mes d’abril. I és que, a principis d’agost, el Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere (Savvg) va anunciar haver atés un total de 244 casos, 26 més respecte de l’any 2019, fent saltar les alarmes de les entitats feministes del país que van reclamar a l’Administració una intervenció amb caràcter d’urgència, entenent que es tracta d’una «emergència nacional».
Per la seva part, la cap de l’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, va manifestar en el seu dia que el confinament va ser un «detonant» perquè alguns casos hagin «petat», tot afegint que la mitjana de notificacions durant aquells mesos el telèfon d’atenció (181) va arribar a vuit trucades diàries. A més, durant els mesos d’estiu (juliol, agost i la primera quinzena de setembre) 29 dones que es van adreçar al ministeri i el nombre de casos atesos es manté per sobre del centenar. Concretament, el servei va atendre 107 persones durant el mes de juliol i 117 a l’agost, tant dones que ho van sol·licitar per primera vegada, com que van retornar o bé, fa temps que se’ls fa el seguiment.
Formacions a professionals
El ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, i el rector de la Universitat d’Andorra, Miquel Nicolau, van signar ahir el conveni per a la formació bàsica i de capacitació dels professionals que intervenen de forma directa o indirecta en l’àmbit de la violència de gènere i domèstica. Hi participaran 200 professionals de diversos àmbits en set sessions de cinc hores de durada entre el 3 de novembre d’enguany i el 2 de febrer de l’any vinent. Més endavant es farà un segon nivell de capacitació per aquells que intervenen directament.
Les sessions abordaran elements com ara la igualtat de gènere, estereotips i rols de gènere o el marc jurídic de la violència de gènere i estaran orientades a tots els professionals concernits. Per exemple, el Cos de Policia, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), els set comuns, el Col·legi de Psicòlegs i el Col·legi d’Advocats. «Hem d’intentar evitar la victimització secundària i l’interrogatori múltiple, per tant, el que hem de fer és formar al màxim els intervinents en els processos perquè siguin capaços d’extreure tota la informació que sigui necessària perquè el procés continuï amb garanties amb una sola declaració de la víctima», va apuntar el ministre, qui en ser preguntat sobre els casos de víctimes actuals va considerar estar en una situació similar abans de la pandèmia però que cal estar preparats per si augmenten